latinica  ћирилица
11/05/2022 |  07:16 | Аутор: СРНА

Коловози суви, мјестимично магла

Саобраћај се јутрос у Републици Српској одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима, у котлинама и дуж ријечних токова мјестимично има магле у Мркоњић Граду и Приједору, а у усјецима и поред камених косина могући су одрони земље и камења на пут, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Стање на путевима - Фото: РТРС
Стање на путевимаФото: РТРС

У Бањалуци ће поводом одржавања свечаног дефилеа застава јединица Војске Републике Српске од 17.00 до 20.00 часова бити обустављен саобраћај у Улици краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од Улице Марије Бурсаћ до Улице Вука Караџића.

Због санације магистралног пута Драксенић-Врбашка саобраћај је потпуно обустављен и преусмјерава се на путне правце Драксенић - Козарска Дубица - Приједор и Градишка - Нова Топола - Лакташи.

Због опасности од појаве клизишта на регионалном путу у рејону Старог Угљевика према Главичицама забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа "Рудинг" у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила преусмјеравају се преко локалног пута Модран - Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље - Доња Трнова - Главичице - Мезграја. Забрана се не односи на возила Рудника и Термоелекотране "Угљевик".

Због извођења деминерских радова сваки радни дан од 8.00 до 16.00 часова долази до повремених обустава саобраћаја на дионици Брод на Дрини два - Врба на локацији Тјентиште у општини Фоча, и то 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На путевима Дервента - Жировина, Црквина - Модрича и Шешлије - Јоховац, Бијељина - Угљевичка Обријеж, Котор Варош - Челинац, Челинац - Укрина, те Руданка - Добој, гдје се гради дионица ауто-пута Коридора "Пет це", саобраћај је због радова успорен или измијењен режим одвијања.

Због оштећења моста забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе изнад 10 тона на мосту краља Александра, преко ријеке Лим, на дионици магистралног пута граница Бродар-Рудо, а за остала возила се ограничава брзина кретања преко моста на 20 километара на час.

До повремених обустава саобраћаја због деминерских радова долази на дионици пута Поље-Подновље у мјесту Горњи Божинци код Дервенте од 8.00 до 15.00 часова, и то 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због активираног клизишта саобраћај се на дионици пута Фоча - Горажде у мјесту Филиповићи одвија отежано једном саобраћајном траком.

На регионалним путевима ради се на дионицама Србац - Горња Вијака - Разбој, Разбој - Тедин Хан и Тедин Хан - Теслић, те Шипово - Ново Село и Језеро-Шипово.

На регионалном путу Бистрица - Подграб, због активираног клизишта, саобраћај се одвија наизмјенично једном саобраћајном траком, а због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна саобраћај обустављен.

Због активираних клизишта саобраћај на путу Укрина - Горња Вијака одвија се једном саобраћајном траком наизмјеничним пропуштањем возила.

Вангабаритни превоз креће се правцем Подврсник - Љубиње - Требиње - Клобук, Станић Ријека - Каруше, Станић Ријека - Брод, па се возачима савјетује да возе опрезније и поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Забрањен је саобраћај за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици Поље-Подновље због оштећења коловоза, као и за теретна возила носивости изнад 30 тона на надвожњаку на дионици Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, а на дионици Брод на Дрини - Шћепан Поље за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У Федерацији БиХ на појединим дионицама уз ријечне токове и у котлинама видљивост је јутрос смањена због магле, и то на ширем подручју Бугојна, Високог и Грачанице.

Због радова на дионици ауто-пута А-1 у смјеру Тарчин-Лепеница затворени су тунели "Вис", "25. новембар" и "Граб", те за вријеме радова возила саобраћају супротном страном ауто-пута у двосмјерном режиму саобраћаја.

Због радова на изградњи приступних путева и раскрснице за аутопут А-1 на снази је ноћна обустава саобраћаја од 1.00 до 4.30 часова на путу Буна-Почитељ у мјесту Шеваш Њиве и преусмјерава се преко Домановића.

На магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф због радова у тунелу "Скела" током дана саобраћа се наизмјенично једном траком, док се у ноћним часовима обуставља и преусмјерава на обилазницу око тунела.

У току су радови на редовном одржавању расвјете у тунелу "Врандук" на дионици Зеница-Немила и сваког радног дана у ноћним сатима саобраћа се наизмјенично једном траком.

У току су радови на дионицама Коњиц-Јабланица /тунел Црнаја/, Доњи Вакуф-Травник /Комар/, Жепче-Зеница /Голубиња/, Рипач-Дубовско, Шамац-Орашје /дионица Гребнице-Базик/ и Столац-Хутово /Церовица/.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.