latinica  ћирилица
11/05/2022 |  09:12 ⇒ 10:35 | Аутор: СРНА

Ђуревић: Референдум додатно оптерећење за буџет општине

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је група одборника изгласала опозив начелника и најавила референдум, за који ће по процјенама бити потребно око 60.000 КМ, што је додатно оптерећење за буџет општине.
Младен Ђуревић - Фото: СРНА
Младен ЂуревићФото: СРНА

Ђуревић је нагласио да поједини одборници на овај начин заустављају све позитивне процесе у општини, која је од једног доброг примјера у претходном периоду постала лош примјер функционисања локалне заједнице, јер су све инвестиције и пројекти стали и чекају боља времена.

- То је губљење времена и додатно оптерећење буџета општине. Очекујем да ће грађани Вишеграда на референдуму мени поново дати повјерење, како је то било и прије годину и по дана, и да се стави тачка на ту тему - истакао је Ђуревић.

Он је објаснио да послије неуспјелог референдума начелник према закону има право да се обрати Влади, а Влада Народној скупштини и да се крене у процедуру распуштања скупштине и самим тим би били нови избори за одборнике у Вишеграду.

- То је беспотребно, али кад су већ кренули у референдум морамо да се одбранимо политичким путем - рекао је Ђуревић.

Ђуревић је напоменуо да је образложење одлуке о покретању опозива начелника општине Вишеград написано на свега три странице, док је он на иницијативу 11 одборника одговорио у мишљењу које је садржано на 27 страница са 65 материјалних доказа.

- Сви докази су валидни, док су њихови паушални. Они сматрају да ће изазивањем оваквог хаоса добити политичке поене, а ја мислим да народ препознаје поштовање закона, а судови су доказали у претходној години да ова скупштинска већина не поштује законске поцедуре - рекао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, у јануару 2021. године покушано је да се конституише скупштина, међутим безуспјешно, с обзиром на то да су Министарство локалне управе и самоуправе и Влада Републике Српске обуставили извршење одлуке са тадашње прве сједнице.

- Све те одлуке су добиле судски епилог и 11 мјесеци општина је била у застоју. То је резулат неусвајања буџета, привременог финансирања и све што смо планирали у прошлој години, да радимо инфраструктурне пројекте, да успостављамо нове манифестације нисмо могли, јер су нам руке биле везане. Годину и по дана застоја у општини, кривицом појединих одборника који нису хтјели да послушају савјет да се не ради мимо закона, статута и пословника - нагласио је Ђуревић.

Он је напоменуо да је у претходном мандату урађено много пројеката, почевши од уличне расвјете у свим дијеловима општине, реконструкције и изградње водоводне и канализационе мреже, изградње санације и реконструкције путних праваца, модернизације градске дворане, изградње дјечијих игралишта, уређења градске пијаце, санације дијела главне улице у центру града, уређење фасада и друго.

Ђуревић је рекао да се у претходних пет година улагало у дјецу и младе.

- У обданишту су биле раније двије групе за дјецу, а ми смо успјели да обезбиједимо средства за четири групе, јер нисмо жељели да имамо дјецу на чекању. Издвајали смо средства и за помоћ основној и средњој школи, за наталитет, за стипендије - додао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, један од важних пројеката који треба да се уради је изградња котоловнице и централног гријања у насељу Бикавац, као и реконструкција моста у насељу Добрун, за који је Влада Српске издвојила средства, али, нажалост, све то чека.

Он је напоменуо да су одборници већине амандманима прекројили приједлог буџета.

- Највише ме је разочаралао, као и многе суграђане, што су са обданишта скинули 60.000 КМ и пребацили на Скупштину општине, 80.000 КМ скинули са стипендија па пребацили на Скупштину општине, што су смањили средства за исцртавање хоризонталне сигнализације, а Савјет за безбједност саобраћаја је указао да је потребно уредити хоризонталну сигнализацију посебно око школа - истакао је Ђуревић.

Он је позвао суграђане да изађу на референдум и гласају против опозива како би у општини наставили са пројектима који су у застоју.

- Треба да покажемо да су општи интереси изнад интереса појединаца којима су лична промоција и сујета важнији од развоја града и реализације пројеката - нагласио је Ђуревић.

Одборници Скупштине општине Вишеград изгласали су у сриједу, 4. маја, иницијативу за опозив начелника ове општине Младена Ђуревића и најавили референдум за 12. јуни.