latinica  ћирилица
11/05/2022 |  09:22 ⇒ 09:50 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Трећи пјешадијски пук чува насљеђе храбре српске војске

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић честитао је команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милораду Крајшумовићу, припадницима пука, официрима и војницима Дан Војске Српске и овог пука, који чува насљеђе храбре српске војске и успомену на више од 23.000 погинулих српских јунака који су животе дали за слободу и постојање Српске.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Поводом 30 година од стварања Војске Републике Српске будите поносни, јер чувате традицију херојске војске и успомену на наше јунаке који су одлучно бранили свој народ од пријетећег истребљења и омогућили нам живот у слободној Републици Српској - навео је Чубриловић и пожелио Крајшумовићу и припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука срећу и успјех у даљем раду.

Он је истакао да је Народна скупштина Републике Српске 12. маја 1992. године донијела историјску одлуку о формирању одбрамбене Војске Републике Српске, која је, у складу са Уставом и законом, бранила своју територију, штитила народ Републике Српске и његово право на живот у миру и слободи.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.