latinica  ћирилица
11/05/2022 |  10:10 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Херцеговина је храм Божији

Његова светост патријарх Порфирије поручио је данас у Требињу да је читава Херцеговина храм Божији.
Патријарх Порфирије у требињском Саборном храму Светог Преображења Господњег - Фото: СРНА
Патријарх Порфирије у требињском Саборном храму Светог Преображења ГосподњегФото: СРНА

- Важно је да сви дарови које смо добили од Бога буду утемељени на дару вере и обухваћени у љубави - рекао је патријарх Порфирије у обраћању вјерницима након литургије у Саборном храму Светог Преображења Господњег.

Кад имамо љубави према сваком човјеку, истиче Патријарх, онда развијамо дарове које смо добили од Бога.

- Створени смо по слици Божијој, а то значи да имамо могућност да учествујемо у свему што је божанско - истакао је патријарх српски.

Ма шта јесмо и ма шта постигли, каже патријарх, увијек остаје дубински немир, јер савршенство које постоји у нама је живи Господ Христос.

- Зато он подсећа - ја сам хлеб живота. Кад смо тога свесни потврђујемо да хоћемо Христа, да рећ Христова која нас опомиње да не можемо наћи пуноћу и смисао ако нема Христа - истакао је патријарх Порфирије.

Што је наша љубав већа у односу на било кога, наводи патријарх, то је наш немир већи.

- У ове дане кад славимо васкрсење Христово, Господ показује да је дошао да спасе човека. Дошао је да победи ради нас све оно што нам прети као пролазност, као смрт, као грех, да нам дарује живот вечни, а то је простор смисла - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост истиче да је Господ донио смисао у свему што је у нама и око нас.

- Нама је остала само вера, нада и љуба, не апстрактно него реално. Вера као поверење које се претаче у љубав, јер љубав доноси радост - поручио је патријарх Порфирије.

Предвиђено је да након литургије патријарх Порфирије посјети Мркоњиће у Поповом пољу, родно село Светог Василија Острошког.

Његова светост борави од јуче у првој канонској посјети Требињу у оквиру "Дана Светог Василија Острошког и Тврдошког".

Патријарх ће служити вечерас манастиру Острог празнично Вечерње са петохљебницом, а сутра, на празник Светог Василија Острошког, Свету архијерејску литургију, док ће поподне предводити световасилијевску литију у Никшићу.

Српски патријарх присуствује од 9. маја свечаностима поводом прославе 351 године од упокојења Светог Василија Острошког и Тврдошког које се одржавају у Митрополији црногорско-приморској и епархијама будимљанско-никшићкој, захумско-херцеговачкој и Милешевској.