latinica  ћирилица
11/05/2022 |  10:43 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Вишковић: Народ Српске има трајну обавезу да баштини културу сјећања на ВРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука 12. мај - Дан Војске Републике Српске, истичући да је то један од најславијих датума наше новије историје.
Радован Вишковић - Фото: Тwitter
Радован ВишковићФото: Тwitter

- Током Одбрамбено-отаџбинског рата, Војска Републике Српске сачувала је свој народ и пресудно утицала на формирање Републике Српске у њеним данашњим границама - навео је Вишковић у честитки.

Вишковић је нагласио да стварање Републике Српске и њена одбрана и из данашње перспективе изгледају као неустрашив подвиг.

- Бранити се на 2.500 километара фронта, са становништвом и војском у међународној изолацији, и данас изгледа као немогућа мисија. Иако изгледи нису били на нашој страни, српски народ успио је да се одбрани и избори се за властити суверенитет, формирајући Републику Српску као трајно достигнуће и гаранцију опстанка нашег народа на овим просторима - истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, народ Републике Српске има трајну обавезу да баштини културу сјећања на Војску Републике Српске и огромну жртву која је поднесена како бисмо данас могли живјети у слободи, своји на своме.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.