latinica  ћирилица
11/05/2022 |  11:13 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Додик: Без ВРС не би било ни Српске, ни слободе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ 12. мај - Дан ВРС и 30 година од њеног формирања, истичући да је то један од најзначајнијих датума у славној историји српског народа.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Поводом овог великог јубилеја, Додик је истакао да без Војске Републике Српске не би било ни Републике Српске, ни слободе.

Додик је нагласио да је Војска Републике Српске, вођена својом храброшћу, пожртвованошћу, оданошћу и патриотизмом, била главна окосница у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и гарант опстанка Републике Српске.

- Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук наставио је са поносом да његује вриједности и традицију Војске Републике Српске и њихова дужност је да чувају насљеђе храбрих српских бораца који су одбранили Републику Српску и донијели јој слободу - истакао је Додик.

Он је рекао да је Војска Републике Српске формирана 12. маја 1992. године с циљем да одбрани српски народ и зато се данас са посебним пијететом сјећамо свих оних који су за мир и солободу коју данас уживамо, дали оно највредније што су имали - своје животе, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.