latinica  ћирилица
11/05/2022 |  11:19 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Влада Србије предлаже слободан извоз брашна

Влада Републике Србије усвојила је на сједници измјењену Одлуку о привременом ограничењу извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво, којом су уведена квантитативна ограничења извоза на мјесечном нивоу за одређене пољопривредно-прехрамбене производе.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Снабдјевеност брашном и пшеницом на домаћем тржишту је добра и слободан извоз брашна не може да угрози снабдјевеност домаћег тржишта, саопштавају из Владе.

На тај начин се, додају, омогућава да се пред жетву растерете силоси за пријем новог рода, као и да се сачувају традиционална тржишта, с обзиром на то да је Србија традиционални извозник брашна на тржишта земаља из региона.

- Имајући у виду довољне расположиве количине брашна и пшенице, слободан извоз брашна који је предложен овом одлуком, имаће вишеструки позитиван економски утицај на домаће тржиште, довешће до већег упошљавања домаћих прерађивачких капацитета и млиновима омогућити акумулацију финансијских средстава неопходних за откуп новог рода у жетви - наводе у саопштењу.