latinica  ћирилица
11/05/2022 |  11:32 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Голић: Српској и ФБиХ одобрено 2,79 милиона долара за заштићена подручја

Глобални фонд за животну средину одобрио је БиХ 2.790.000 долара за реализацију пројекта који се односи на побољшање одрживости заштићених подручја у Републици Српској и Федерацији БиХ, рекла је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Одобрена су нам бесповратна средства од 2.790.000 америчких долара. Предвиђено је да пројекат траје око пет година, а имплементација почиње 1. јула - рекла је Голићева која борави у дводневној посјети Регионалној канцеларији Развојног програма Уједињених нација /УНДП/ у Истанбулу.

Голићева је навела да ће се пројекат "Побољшање финансијске одрживости и јачање отпорности заштићених подручја" импементирати посредством УНДП-а, а од пројекта ће имати користи и Република Српска и ФБиХ.

- Циљ пројекта је да се унаприједи управљање заштићеним подручијма у Републици Српској и ФБиХ и да се осигура заштита биодиверзитета путем јачања отпорности заштићених подручја - навела је Голићева.

Према њеним ријечима, од пројекта се очекује да се побољшају постојећи капацитети заштићених подручја у односу на све већу осјетљивост на климатске промјене, као и растуће потребе за заштиту биолошке разноврсности и екосистема.

- Он има коначни циљ да се умање пријетње по кључне вриједности биодиверзитета и осигура могућност за одрживо управљање и повећано финансирање заштићеног подручја и да од пројекта користи касније има и локално становништво које живи у заштићеним подручјима - појаснила је Голићева.

Голићева, која у Истанбулу предводи делегације Министарства за просторно уређење, грађевинарствао и екологију Српске и Министарства за екологију и туризма ФБиХ, навела је да ће данас бити настављени разговори о пројекту који се односи на адаптацију у пољопривреди.

- То је пројекат који смо припремили заједно са УНДП-ом, а ријеч је о значајним бесповратним финансијским средствима од преко 14 милиона долара - рекла је Голићева.