latinica  ћирилица
11/05/2022 |  12:10 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Митровић: "Здрав" транспортни сектор - покретач економије

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић рекао је данас да је дијалог о социјалним питањима у области транспорта од кључног значаја за несметано обављање транспортних операција, а "здрав" транспортни сектор покретач економије сваке земље.
Војин Митровић - Фото: СРНА
Војин МитровићФото: СРНА

- Општи циљ који смо поставили пред себе је имати задовољне путнике, возаче и раднике у транспортном сектору. У том смислу је наш приоритет усклађивање социјалних одредби које су на снази у земљама Западног Балкана са онима у ЕУ - рекао је Митровић у Сарајеву на отварању форума "Рјешавање социјалних питања у друмском транспорту".

Митровић је изразио задовољство што је форум организован у БиХ и изразио наду да ће то бити случај и са низом других активности и догађаја које Министарство спроводи у сарадњи са Транспортном заједницом.

Директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек указао је на нужност побољшања радних услова у цјелокупном транспортном сектору.

- У друмском транспорту морамо се фокусирати на три комплементарна циља - обезбјеђење адекватне социјалне заштите радницима, гарантовање фер конкуренције међу превозницима и побољшање безбједности на путевима - истакао је Закоњшек.

Он истиче да ће постизање ових циљева привући младе да се баве овом професијом, што је, како каже, изузетно значајно с обзиром на недостатак квалификоване радне снаге који сектор друмског саобраћаја трпи.

На форуму се очекује размјена искустава и добрих пракси, те проналазак најбољег начина за реализацију социјалних прописа у законодавству земаља Западног Балкана у области друмског транспорта, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

Форум, који организује Стални секретаријат Транспортне заједнице, окупио је представнике регионалних партнера земаља Западног Балкана, чланица ЕУ и међународних организација.