latinica  ћирилица
11/05/2022 |  12:51 | Аутор: СРНА

Воде Српске: За пројекте хидроградње у шест локалних заједница 950.000 КМ

Представници Јавне установе "Воде Српске" и шест локалних заједница у Републици Српској потписали су данас у Бањалуци споразуме о заједничком улагању у пројекте у области хидроградње, укупне вриједности од 950.000 КМ.
Воде Српске - Фото: илустрација
Воде СрпскеФото: илустрација

Споразуми су потписани са представницима Власенице, Лопара, Челинца, Милића, Српца и Градишке.

Директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић рекао је да се ова установа, на основу захтјева који су пристизали током прошле године, одлучила за улагање у шест пројеката локалних заједница.

- Представници "Вода Српске" ће вршити надзор над радовима који ће бити реализовани ове године, закључно са 31. децембром", рекао је Миловановић новинарима.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да су средства обезбијеђена за ове пројекте само дио средстава која се улажу у водопривредне објекте у Српској.

Он је подсјетио да је у задњих осам до девет година уложено око 250 милиона КМ у разне водопривредне објекте.

Пашалић је најавио да ће у јуну почети реализација пројеката важних водопривредних објеката, међу којима је изградња Дринског насипа у Бијељини и насипа на ријеци Босни у Модричи.

- Осим тога, радићемо регулацију корита ријеке Милошевице у Приједору, ријеке Врбас у Бањалуци, Хоче у Зворнику, Лијешањ у Добоју и много других пројеката. Вриједност само ових пројеката је око 20 милиона КМ - истакао је Пашалић.

Он је подсјетио да су у протеклих пар година из буџета Републике Српске издвојена средства и за чишћење каналске мреже.

- У јуну почињемо чишћење мреже у Градишци. Ријеч је о 400 километара примарних и секундарних канала. Раније смо то урадили у другим општинама, тако да ћемо ове године завршири чишћење каналске мреже на подручју од Новог Града до Шамца и Пелагићева, а касније и Семберије - рекао је Пашалић.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да је ова локална заједница потписала са "Водама Српске" споразум за изградњу главног пројекта водоснабдјевања са изворишта ријеке Јадар за ски-центар Игришта.

- Потписали смо споразум за реализацију главног пројекта, који ће са 150.000 КМ финансирати "Воде Српске", а са 50.000 КМ општина Власеница - рекао је Краљевић и додао да очекујемо да би скијалиште могло да буде пуштено у рад до краја године.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да ова општина и Влада Републике Српске заједно учествују у подршци инвеститору у релизацији пројекта "Бусија".

- То је излетничко рекреативни центар на Мајевици, а за потребе тог центра неопходно је изградити пут и мост. Потписао сам споразум у вези са изградњом моста и приступних путева мосту у вриједности 120.000 КМ - истакао је Савић.