latinica  ћирилица
11/05/2022 |  14:06 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Шолаја: О приватизацији фабрике "Бирач" Тривићева треба да се распита у ПДП-у

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Шолаја изјавила је Срни да најбоље инфромације о приватизацији Фабрике гинице "Бирач" имају људи из ПДП-а.
Душица Шолаја - Фото: РТРС
Душица ШолајаФото: РТРС

- У оквиру својих страначких активности Јелена Тривић је посјетила одбор ПДП-а у Зворнику и том приликом изнијела је неколико потпуно неистинитих тврдњи у вези са Фабриком глинице "Бирач", данашњом "Алумином" и регијом Бирач у цјелини - рекла је Шолаја, истичући да, када је ријеч о Фабрици глинице најпрецизније податке имају њене колеге из ПДП-а који су учествовали у приватизацији ове фабрике.

Она је навела да су, осим приватизације, у вријеме Драгана Микеревића као предсједника Владе Републике Српске давани и катастрофални уступци, који су додатно ишли на штету ове фабрике.

- Све то скупа довело је овај привредни субјект у проблем и кризу која је кулминирала 2013. године када је огромним напорима Владе Републике Српске ова фабрика спасена и остала у функцији заједно са својим запосленима, а данас биљежи веома респектабилне резултате у свом пословању - навела је Шолаја.

Што се тиче тврдњи да је регија Бирач много изгубила и протеклих 16 година, због, како наводи Тривићева, владавине СНСД, Шолаја је рекла да она показује елементарно непознавање стања у овој регији.

- Град Зворник, као центар ове регије, преузимањем локалне власти од стране СНСД-а 2007. године затечен је у стању без воде, гријања и инфрастуктурно запуштен. Уједно је био синоним за политичку нестабилност, јер су се начелници мијењали на сваких неколико мјесеци.

Од тада до данас ови проблеми су рјешавани, а Зворник је постао једно од највећих градилишта у Републици - од изградње школа, фискултурних сала, реконструкција градских улица, изградње путева, водовода и бројних других пројеката. Један од најзначајнијих пројеката је и проширење капацитета Болнице 'Зворник' као регионалног здравственог центра - навела је Шолаја.

Она је нагласила да су, осим у Зворнику, у цијелој регији Бирач реализовани бројни инфраструктурни пројекти који су били на чекању још у бившој СФРЈ.

Према њеним ријечима, сви пројекти завршени су уз помоћ Владе Републике Српске и суфинансирањем од стране локалних заједница са подруја регије Бирач.

- Осим што би се требала озбиљније информисати, Јелена Тривић би све своје сугестије и приједлоге требала дати прије свих градској власти у Бањалуци, а о Фабрици глинице распитати се код својих колега из ПДП-а - поручила је Шолаја.