latinica  ћирилица
11/05/2022 |  15:02 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Пети регионални фестивал књижевности "Императив" у Бањалуци

Пети регионални фестивал књижевности "Императив" одржаће се од 27. до 31. маја у Културном центру Бански двор у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности "Императив", а у сарадњи са овом културном установом.
Фестивал књижевност "Императив" (Фото: Удружење Императив) -
Фестивал књижевност "Императив" (Фото: Удружење Императив)

Фестивал ће бити отворен програмом "Ноте и слова" у којем ће се представити музичар, пјесник и сликар Ненад Марић, познатији као Краљ Чачка, саопштено је изУдружења "Императив".

Основна тема овогодишњег фестивала је утицај поп/рок културе на савремену књижевност.

Током пет дана Бањалука ће бити књижевни центар у којем ће се окупити више од 30 значајних домаћих и регионалних писаца. Њихов рад биће представљен кроз пет програмских садржаја.

Бесплатне позивнице за све догађаје могу се преузети на билетарници Банског Двора сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 17.00 часова.

Са почетком Фестивала у Концертној дворани биће отворен и сајам књига. Сајамски дио Фестивала биће отворен сваког фестивалског дана у периоду од 10.00 до 20.00 часова.

У програму "Разговор са писцем" ућествоваће Милена Марковић, Магдалена Блажевић, Зоран Ферић и Милица Вучковић. Са овим писцима разговараће Звонко Карановић, Драго Гламузина и Марија Пејић.

У програму "Поезију ће сви читати" бањалучки пјесници Тања Ступар Трифуновић, Стефан Вишекруна, Маја Михајловић и Стево Грабовац биће домаћини пјесницима Катји Горечан, Ђорђу Крајишнику, Вањи Шуњић, Арману Фатићу, Николи Лери и Марији Драгнић.

У програму "Ноте и слова", уз Краља Чачка водиће се разговори са писцима Зораном Жмирићем, Селведином Авдићем и Срђаном Тешином.

Посебна пажња посвећена је организацији програма за дјецу и младе "Бајковница" и "Лектира у подне". Тајну писања бајки, са полазницима ће подијелити књижевница Александра Чворовић.

О значају лектире и читања са малишанима ће разговарати књижевник Берислав Благојевић.

У сарадњи са издавачком кућом "Имприматур" биће представљени аутори ове издавачке куће, међу којима су Василије Гломазић, Феђа Гудић, Горан Дакић и Берислав Благојевић.

И ове године биће организован програм "Кафа са писцем" гдје ће посјетиоци у опуштеној атмосфери разговарати са Марком Томашем и Звонком Карановићем.

Покровитељи овогодишњег фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Бањалука и Америчка амбасада у БиХ.