latinica  ћирилица
11/05/2022 |  15:32 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

УКЦ Републике Српске запошљава 50 ученика који су завршили Медицинску школу (ФОТО)

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић данас је у бањалучкој Медицинској школи разговарао са пословодством ове школе и најавио пријем 50 ученика (медицинских сестара /техничара) у радни однос у највећу здравствену установу Републике Српске.
Владо Ђајић у посјети Медицинској школи - Фото: СРНА
Владо Ђајић у посјети Медицинској школиФото: СРНА

- Ово се није догодило у историји ни УКЦ-а ни Медицинске школе, али ни у историји у региону, да у једном дану буде запослено 50 медицинских сестара/техничара који сутра завршавају Медицинску школу - рекао је Ђајић након састанка са пословодством школе уочи Међународног дана медицинских сестара који се традиционално обиљежава 12. маја.

Ђајић је рекао да ће након завршетка и прибављања све потребне документације бити обављено и рангирање, истичући да је пресрећан што је УКЦ створио услове да може да запосли младе људе.

- Она дјеца која не буду ишла на факултете, а буду жељела да раде биће рангирана и једини услов биће просјек оцијена - нагласио је Ђајић.

Истакао је да се овим желе мотивисати нове генерације да боље уче и имају још боље оцијене, да усвајају нова знања.

- Као директор највеће здравствене установе, али и као народни посланик, желим да развијам УКЦ, Републику Српску и да млади остају овдје. Ово је добра порука и позивам и остале директоре свих предузећа и све руководиоце у Републици Српској да крену са овом праксом да запошљавају најбоље ђаке и студенте из својих области у својим колективима - рекао је Ђајић.

Он је рекао да је план УКЦ-а да и даље настави да води рачуна о младим у Републици Српској и Бањалуци.

- За вријеме мог мандата запослено је 1.200 младих, 320 младих љекара, 860 медицинских сестара и више од 100 људи другог кадра. Ево, данас први пут запошљавамо 50 младих сестара и техничара у УКЦ. То је потреба УКЦ-а, а истовртемено наша жеља и обавеза да они наставе свој живот и рад овдје у Бањалуци у Републици Српској да не иду нигдје у иностранство и да наше становништво има добру здравствену заштиту - рекао је Ђајић.

Ђајић је рекао да је УКЦ-у највише потребан општи смјер медицинских сестара и техничара, али да ће се у ових 50 наћи и неки други смјерови и профили ученика.

Захвалио је руководству Медицинске школе и професорима, који су образовали одличан кадар, са којим су у УКЦ-у више него задовољни.

Ђајић је рекао да је са руководством Медицинске школе разговарано и о плану изградње нове школе на Паприковцу, гдје ће дјеца која иду у Медицинску школу имати боље услове за предавање, наставу и практични рад.

Ђајић је рекао да УКЦ савремено опремљена здравствена установа која тежиште ставља на едукацију кадра.

- Први пут у историји је данас 13 љекара УКЦ на едукацију у Клиничком центру у Љубљани. То се никада није десило, они ће се вратити овдје да лијече становнике Републике Српске, 20 доктора је у Србији, три у Аустрији, један у Њемачкој - каже Ђајић.

Он наводи да је сваки мјесец по 100 љекара УКЦ-а одлази у иностранство, а истовремено око 100 љекара долази да ради у УКЦ и преносе знање нашим љекарима.

- Зато имамо веома висок квалитет пружања здравствене заштите у Републици Српској - рекао је Ђајић и додао да се планира да медицинске сестре и техничари и сви други профили радника УКЦ одлазе на разне едукације и да то УКЦ помаже и финансијски.

Помоћник генералног директора за здравствену његу Слађана Врањеш је додала да су, осим љекара УКЦ-а, и медицинске сестре и техничари на едукацији у Београду, Сремској Каменици и у Бечу.

Она је рекла да у УКЦ-у нису примијетили недостатак кадра јер увијек иду корак испред.

Директор Медицинске школе Мирко Јовић рекао је да је ово велики дан за ову школу, захваливши се управи УКЦ на челу са Ђајићем који су издвојили вријеме. Он каже да је ово први пут да је директор УКЦ-а у посјети Медицинску школу.

Немања Јанковић ученик четвртог разреда општег смјера као будући млади здравствени радник рекао је да му веома значи прилика коју је пружуио УКЦ, истичући да је током школовања стекао невјероватно знање, те да су се професори потрудили да објасне све како треба.

Ученик четвртог разреда, смјера лабораторијско-санитарни техничар Анђела Ковачевић рекла је да ова прилика много значи, нарочито што ће по први пут бити плаћено стажирање.