latinica  ћирилица
11/05/2022 |  15:49 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Лавров: УН пропустиле прилику да ријеше украјинску кризу

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да жали због тога што су УН пропустиле прилику да пронађу политичко рјешење за украјинску кризу.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- На моје жаљење, секретаријат ове организације, укључујући генералног секретара, пропустио је прилику да пронађе политичко рјешење када седам година нису реаговали на било који начин на отворену саботажу Резолуције 2202 Савјета безјбедности УН коју су вршиле власти у Кијеву - рекао је Лавров.

Он је подсјетио да је поменутом резолуцијом одобрен Мински протокол за проналажење рјешења у источној Украјини.

Лавров је говорио током заједничке конференције за новинаре са министром спољних послова Омана Сајидом Бадром Албусаидијем у Мускату.

Шеф руске дипломатије нагласио је да УН треба да позову власти у Кијеву да престану да спречавају евакуацију цивила из зоне руске специјалне војне операције у Украјини.

- Узимајући у обзир заинтересованост коју је показао генерални секретар УН Антонио Гутерес, савјетујемо му да прије свега упути своје позиве властима у Кијеву, да захтијева од њих да престану да спречавају излазак цивила из подручја војне операције - истакао је Лавров.

Он је додао да је представник УН тренутно на терену и да покушава да помогне у рјешавању изнесених проблема.

Спутњик подсјећа да је Гутерес посјетио Москву 26. априла и да је тада разговарао са предсједником Русије Владимиром Путином. Гутерес је рекао да је криза у Украјини "његова највећа брига" и да је спреман да помогне у рјешавању хуманитарних питања у зони сукоба.

Генерални секретар потврдио је да су УН спремне да раде са руском и украјинском војском, као и Црвеним крстом, на евакуацији цивила из челичане "Азовстал" у Мариупољу, гдје се налази посљедње упориште украјинских неонациста. /крај/пј