latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:13 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

Бањалука: Кредитно задужење није прошло, подршка општинама погођеним земљотресом

Скупштина града Бањалука усвојила је данас одлуку да се са укупно 100.000 КМ помогну општине Љубиње и Берковићи, недавно погођене земљотресом, док одборници нису подржали одлуку о кредитном задужењу града у износу од око десет милиона КМ.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Подршку кредитном задужењу дало је 12 одборника, док је 16 било уздржано.

Предсједник Скупштине града Младен Илић рекао је новинарима да је скупштинска већина из више разлога оборила одлуку о кредитном задужењу за санацију топловодне мреже, а један од њих да није било формулисано на начин да прецизно објасни гдје ће се средства користити.

Илић је истакао да "Еко топлане" имају већинско приватно власништво, те да скупштинска већина није прихватила задужење јер, између осталог, нису довољно прецизирани проблеми овог предузећа.

- То предузеће се не може сврстати у исти ранг као што је "Водовод" или неко друго јавно предузеће - рекао је Илић и додао да није искључено да ће се поново расправљати о овом проблему.

Илић је навео да је одлукама о подршци за двије општине у Херцеговини предвиђено по 50.000 КМ за санацију посљедица земљотреса, чиме је, како сматра, послата снажна порука.

На сједници је усвојен и Програм додјеле субвенција предузетницима за који је предвиђено 1,2 милиона КМ.

Илић је рекао да је дневни ред ове редовне сједнице исцрпљен, те да је засједање прошло у нормалном тону и начину комуникације.

- Наредне седмице чека нас ванредна сједница. Данашње одлуке су веома важне за функционисање града. Усвојен је и извјештај и план рада Туристичке организације града - рекао је Илић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је одбијање одлуке којом је предвиђена највећа инвестиција за обнову и реконструкцију топловодне дистрибутивне мреже још један "политички пуцањ" у Бањалуку.