latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:27 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Русија и Кина: Нема основе за позивање Шмита јер није легитиман (ВИДЕО)

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је у Њујорку да је за Русију мјесто високог представника у БиХ и даље упражњено, те да нема основе за позивање Кристијана Шмита на данашњу сједницу Савјета безбједности, јер се тиме подрива ауторитет тог тијела УН.
Василиј Небензја (Фото: EPА/JASON SZENES, илустрација) -
Василиј Небензја (Фото: EPА/JASON SZENES, илустрација)

Он је на почетку данашње сједнице Савјета безбједности на којој се разматра ситуација у БиХ оцијенио да је цинично понашање западних сила које постављају високог представника без сагласности овог тијела УН.

Говорећи о именовању високог представника у БиХ, Небензја је нагласио да за то постоји пракса посљедњих 25 година.

Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг подсјетио да именовање Шмита није подржано, те да није прикладно да се њемачи политичар обраћа Савјету безбједности УН у капацитету високог представника.

Предсједавајућа састанку Линда Томас Гринфилд је након излагања Небензје и Генга позвала Шмита да учествује на састанку, који се послије тога обратио Савјету безбједности УН.

Опструкције бошњачког политичког корпуса, укључујући и Сталну мисију БиХ при УН уродили су плодом и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија онемогућен је да се обрати на сједници Савјета безбједности УН, потврђено је за РТРС из Кабинета предсједавајућег Савјета министара.

Пренос сједнице Савјета безбједности можете гледати ОВДЈЕ.