latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:36 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Кошарац: Наставити са извозом црвеног меса у Турску

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац указао је током данашњег сусрета са турским министром трговине Мехметом Мушом на потребу наставка извоза црвеног меса из БиХ на тржиште Турске, како би се избјегла појава тржишних вишкова у Републици Српској и ФБиХ.
Мехмет Муш и Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Мехмет Муш и Сташа КошарацФото: СРНА

Саговорници су усагласили да је потребно интензивније радити на превазилажењу препрека и унапређењу пословног амбијента с циљем привлачења турских инвеститора, будући да постоји заинтересованост за улагање у БиХ, посебно када је ријеч инвестирању у слободне зоне.

На састанку је констатовано да постоји простор за јачање сарадње у сектору туризма, енергетике и пољопривреде, те унапређење спољнотрговинске размјене на обострану корист, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

У разговору је истакнуто да је укупна робна размјена БиХ и Турске у 2021. години износила је 1,63 милијарде КМ, те да је за прва три мјесеца ове године износила 458,71 милион КМ, што је за 117,52 милиона КМ више у односу на исти период лани.

Кошарац и Муш размијенили су мишљења и о бенефитима трилатералне економске и трговинске сарадње између БиХ, Србије и Турске.

На састанку је договорено да наредни састанак Трилатералног трговинског комитета буде одржан крајем јуна или у јулу у БиХ, након чега ће се интензивно радити на организацији трилатералног пословног форума.

Током сусрета констатовано је да се добри политички односи чланова Предсједништва БиХ, а посебно српског члана предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана позитивно рефлектују на поље економије и трговине.

Кошарац је с тим у вези изразио посебну захвалност Турској на одобравању извоза уговорених количина минералног ђубрива на тржиште у Републици Српској и Федерацији БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Саговорници су оцијенили да су билатерални односи БиХ и Турске добри и пријатељски, те да је важно непрестано радити на њиховом даљем унапређењу.