latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:37 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Селаковић: Активно укључени у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Србија је активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма на домаћем, регионалном и међународном плану, истакао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић на министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против "Исламске државе" у Маракешу у Мароку.
Никола Селаковић (фото: ТАНЈУГ / Драган Кујунџић) -
Никола Селаковић (фото: ТАНЈУГ / Драган Кујунџић)

Селаковић је истакао да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да УН треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је истакао да Србија испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савјета безбедности УН, посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце.

Селаковић је навео да Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а има и развијену стратешку сарадњу са Европолом.

Србија, каже, има инструменте у кривичном законодавству да спријечи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те додаје да су њени правосудни органи окончали поступке против седам лица која су била на страним ратиштима, а да је у току више истрага против лица повезаних са терористичким дјеловањем.

Шеф српске дипломатије на скупу је одао почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који су 29. марта трагично изгубили живот у мисији УН у Демократској Републици Конго.