latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:46 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Монашки живот у Мркоњићима - дар Божији (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Духовном центру Мркоњићи да је монашки живот на овом мјесту велика радост и дар Божији, те да онај који хоће да монахује треба да се труди да буде камичак у мозаику подвига Светог Василија Острошког и Тврдошког.
Патријарх Порфирије у Мркоњићима - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у МркоњићимаФото: РТРС

- Онај који хоће да монахује треба се трудити да буде један камичак у мозаику подвига Светог Василија Острошког, кога не само људи препознају као великог подвижника, него га и Бог прославља као светитеља - рекао је патријарх Порфирије у бесједи у цркви у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија.

Патријарх је навео да Бог, због љубави Светог Василија према Господу, њему излазећи у сусрет, излази и онима који хоће да се држе за скуте Светог Василија, да се каче о његова плећа и рамена.

- Благословен сваки који долази на ово мјесто, а прије свега онај који хоће да свој живот и себе, све што има, посвети Богу у монашком начину спасавања, а нарочито је благословен онај који то чини овде на овом светом мјесту - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је, у оквиру своје прве канонске посјете Требињу, данас посјетио Духовни центар Мркоњићи, изграђен у родном мјесту Светог Василија Острошког и Тврдошког.

Ученици требињских основних и средњих школа уручили су патријарху пригодне поклоне, а поздравио га је и дјечији хор из Љубиња.