latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:14 ⇒ 17:35 | Аутор: РТС

Путник спустио авион након што је пилоту позлило (ВИДЕО)

Путник без икаквог летачког искуства успио је да спусти авион на аеродром на Флориди, након што је пилот изгубио свијест.
Принудно слијетање авиона (Фото: EPA-EFE/Leszek Szymanski, илустрацја) -
Принудно слијетање авиона (Фото: EPA-EFE/Leszek Szymanski, илустрацја)

Драматична сцена, која подсјећа на нешто што бисте могли да видите у неком холивудском акционом блокбастеру, одиграла се јуче када је контрола лета у јужној Флориди добила позив од човјека на једном приватном авиону.

- Озбиљна ситуација је у питању. Пилот је у несвијести, а ја немам појма како да управљам авионом - рекао је неидентификовани путник, преноси Си-Ен-Ен.

Контрола лета је примила његову поруку, а онда почела да одређује његову позицију.

- Примљено. Покушајте да крила држите у равни и полако почните да се спуштате. Лагано гурајте контроле и постепено се спуштајте. Покушајте да пратите обалу, на север или југ како вам више одговара. Сад ћемо да вас лоцирамо - услиједио је одговор.

Мали авион, на којем су била два путника и пилот летио је на висини од око три километра, а контрола лета у Форт Пирсу је успјела да га усмјери да прати обалу и коначно слети на међународни аеродром у Палм Бичу.

Док је слијетао на писту, пилоти великих комерцијалних авиона чудили су се шта на писти ради цесна.

- Управо сте били свједоци да су два путника спустила авион - рекли су контролори лета пилоту Американ ерлајнса који се спремао да полети.

- Јесам вас добро чуо да су путници спустили авион? Боже. Сјајно изведено - рекао је пилот.