latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:46 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Ђокић: Поступак Џаферовића компромитује БиХ

Владајућа коалиције у Републици Српској данас је осудила поступак предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, који одласком на сједницу Савјета безбједности УН без става Предсједништва БиХ компромитује БиХ, изјавио је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Тиме се на непримјерен начин јако компромитује БиХ и све што је у њој. То је већ други или трећи инцидент те врсте коју праве два члана Предсједништва БиХ радећи наводно своје послове у овом тијелу - рекао је Ђокић новинарима послије странака владајуће коалиције у Републици Српској.

Он је поновио да је на састанку осуђен и поступак предсједника Централне изборне комисије Суада Арнаутовића који је најавио да ће они доносити одлуке о искључивању из изборног процеса појединих кандидата, појединих партија, истакавши да ЦИК на то нема право.

- Она није тумач Изборног закона него је комисија која спроводи Изборни закон и не може дјеловати изван Изборног закона. Ми смо данас заузели став врло јасан да нећемо допустити да се то деси, а у својим рукама имамо механизме којима то можемо спријечити - рекао је Ђокић.

Ако би ЦИК доносила одлуке супротне закону, истакао је Ђокић, онда странке из Републике Српске имају право да предузму друге кораке и спријече реализацију таквих одлука, а посљедице мора да сноси сам ЦИК и они који стоје иза таквих намјера.

Ђокић је рекао да странке владајуће коалиције позивају да се одустане од таквих планова.

- Ми ћемо, наравно, када дође за то тренутак, ако се то деси, саопштити свој став на врло јасан начин. Такође, потврдили смо да ћемо заједно радити на припреми сљедећих избора. Наравно да нам остаје још доста посла кога морамо у оквиру наше коалиције и размотрити и усагласити - рекао је Ђокић.

Он је додао да владајућу коалицију чини скуп партија које имају различите програме, али и висок ниво разумијевања о важним заједничким питањима.

- И ту ћемо сигурно остати окупљени, али негдје гдје имамо одређене тешкоће, надам се да ће бити довољно спремности и разумијевања да те тешкоће превазиђемо и да будемо потпуно спремни да уђемо у изборни циклус као коалиција мотивисани да на овим изборима такође остваримо убједљиву побједу - рекао је лидер Социјалистичке партије.

Осим Ђокића, састанку у просторијама Главног одбора НПС-а присуствовали су предсједник НПС-а Дарко Бањац, потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић, предсједници НДП-а Драган Чавић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, те замјеник предсједника Демоса Споменка Стевановић.