latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:47 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Лондон подржава употребу бонских овлашћења (ВИДЕО)

Амбасадор Велике Британије у УН Барбара Вудворд изјавила је да Лондон подржава рад и улогу високог представника у БиХ, укључујући употребу бонских овлашћења, као што је то недавно учинио Кристијан Шмит суспензијом, како је рекла, "неуставног и раздорног закона".
Барбара Вудворд (Фото: EPA-EFE/PETER FOLEY/илустрација) -
Барбара Вудворд (Фото: EPA-EFE/PETER FOLEY/илустрација)

Она је на сједници Савјета безбједности УН о ситуацији у БиХ у Њујорку рекла да Велика Британија у потпуности подржава територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене земље састављене од два ентитета.

Према њеним ријечима, Велика Британија осуђује покушаје да се подрива високи представник и да се прије времена затвори ОХР.

- Велика Британија веома озбиљно схвата своју улогу у оквиру Дејтонског споразума. Обавезујемо се да останемо активни члан Управног одбора Савјета за спровођење споразума и у потпуности подржавамо територијални интегритет и фундаменталну структуру БиХ, као јединствене, суверене државе састављене од два ентитета - поручила је Вудвордова.

Вудвордова је подсјетила да је Велика Британија недавно употријебила сопствени режим санкција да се пошаље јасна одлука онима који, како каже, "пријете будућности БиХ".

- Политика подјеле и мржње је опасна дистракција од важних ствари у БиХ. Позивамо све стране да се усредсреде на заједнички рад, ради побољшања квалитета живота за све грађане и ради напредовања на путу евроатлантских интеграција - рекла је Вудвордова.

Она је навела да избори у БиХ, који морају бити одржани како и када је планирано, пружају прилику да се изгради повјерење грађана у свјетлију будућност за све.

Говорећи о Шмиту, она је истакла да је кључно да Савјет безбједности има отворен дијалог са њим о ситуацији у БиХ.

Шмит је прије тога прочитао свој извјештај о БиХ, за који је Вудвордова рекла да је "поново предочио забрињавајући слику ситуације у БиХ, политички застој и нестабилност на многим нивоима".

Вудвордова је изразила забринутост због поступака појединих чланова власти Републике Српске, "нарочито српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика".

Она сматра да су, како је рекла, "Додикове пријетње да ће основати Војску Републике Српске и иступити из других институција на нивоу БиХ, као и покушаји да спроведе сецесију, опасне и ризикују сукоб".

Вудвордова је истакла да је важније него икада да Савјет безбједности УН настави да подржава спровођење Дејтонског споразума, те да се суздржи од подривања и дестабилизовања ситуације и да промовише конструктивну политику у БиХ.

Она је додала да Лондон подржава и појачано присуство мисије ЕУФОР-а у БиХ.

Пренос сједнице Савјета безбједности можете гледати ОВДЈЕ.