latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:53 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Кајганић: Убрзати истрагу убиства Раденка Башића

Вршилац дужности главног тужиоца БиХ Миланко Кајганић изјавио је данас да истрагу убиства начелника криминалистичке полиције у Приједору Раденка Башића треба убрзати, јер наручилац тог убиства може бити пуштен на слободу будући да притвор не може трајати у недоглед.
Сједница Уставноправне комисије Дома народа - Фото: СРНА
Сједница Уставноправне комисије Дома народаФото: СРНА

Кајганић је имао обраћање пред Уставноправном комисијом Дома народа Парламентарне скупштине БиХ у којем је указао да би БиХ требало да усвоји и измјене Закона о кривичном поступку како би се у правосудни систем БиХ увела категорија свједока сарадника који може бити и осуђено лице као сарадник, што постоји у правосуђу Србије и Хрватске.

Он је истакао и да је горући проблем сарадња са Европолом и Евроџастом јер је немогуће водити борбу са организованим крималном без размјене информација са другим земљама.

- Контактна тачка за сарадњу са Европолом није у потпуности дефинисана и спорења се воде око тога да ли ће бити у Дирекцији за координацију полицијских тијела или у Министарству безбједности - рекао је Кајганић.

На сједници је примљен к знању извјештај о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину, а Кајганић је открио и да је у државном затвору тренутно у притвору 44 лица, а да је капацитет тог затвора од 48 до 50 лица, те да није тачно да се у тој области ништа не ради.

Он је навео да су имали већи број акција за хапшење лица из области организованог криминала, као и да су организоване криминалне групе везане за убиство начелника криминалистичке полиције у Приједору Раденка Башић.

Он је подсјетио да БиХ још није измијенила Закон о заштити личних података, а да је то учинила, могла је потписати споразум са Евроџастом још 2020. године, напоменувши да је Србија, захваљујући том споразуму, приликом хапшења организоване криминалне групе у предмету "Беливук" имала међународну правну помоћ.

Члан Комисије Средоје Новић навео је да у извјештају није примијетио да је било ријечи о сарадњи са полицијским структурама, а без тога, како је рекао, нема рјешавања кривичних дјела.

Он је рекао да се и Ревидирана стратегија за процесуирање предмета ратних злочина годинама "киселила у институцијама" и да још није формирано надзорно тијело за праћење реализације те стратегије, као и да је, умјесто тога, Високи судски и тужилачки савјет именовао неку своју комисију.

- Нисам срећан што је то тако и зашто се то не рјешава или је проблем у нечем другом? - упитао је Новић.

Кајганић је одговорио да се све негативно у јавности адресира на Тужилаштво БиХ, као и да сви у ланцу, од полицијских агенција, па до Тужилаштва, морају бити јединствени.

Када је ријеч о надзорном тијелу за Ревидирану стратегију, он је рекао да је постојао рок 90 дана од септембра 2020. године да га именује Савјет министара и да је због тих разлога ВСТС формирао Сталну комисију, која прати њено спровођење.

Члан Уставноправне комисије Лазар Продановић рекао је да је мало правоснажних пресуда у вези са трговином људима, те да, када је ријеч о организованом криминалу који се односи на дроге треба много озбиљније радити.

- Перцепција јавности је да је правосуђе на најнижем нивоу - нагласио је Продановић и додао да је у БиХ забрињавајуће стање када је ријеч о организованом криминалу и функционисању организованих криминалних група, што дерогира друге институције.

Кајганић је навео да, када је ријеч о трговини људима, постоји Ударна група за борбу против трговине људима и да се тим кривичним дјелима баве и ентитетске надлежне институције које остварују значајне резултате.

Члан Уставноправне комисије Лидија Брадара интересовала се да ли се још води истрага за убиство Јозе Леотара, на шта је Кајганић одговорио да је тај предмет и даље у фази истраге и да тренутно нема информације докле се дошло, те да ће за сједницу Дома народа која је заказана за понедјељак покушати да дође до тих информација.

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ одбила је данас иницијативе делегата бошњачког народа у Дому народа о формирању министарства пољопривреде и министарства за европске интеграције уз констатацију да нису усклађене са Уставом и правним системом БиХ.

Посланик Денис Бећировић, који није члан Комисије него предлагач одређених иницијатива које нису добиле подршку, искористио је прилику да Кајганићу постави питања у вези са одлукама Народне скупштине Републике Српске карактеришући то "државним ударом на уставни поредак БиХ" и упитао га шта је Тужилаштво БиХ урадило по том питању.

Реаговао је Новић и оцијенио да нема смисла да се Уставноправна комисија злоупотребљава и користи за политичке говоре, те да би и он имао којешта да пита и за неке људе и предмете који се односе на Федерацију БиХ.

Кајганић је рекао да је Тужилаштво примило већи број кривичних пријава, да постоји наредба о спровођењу истраге, али да се оптужница може подићи само на основу доказа.

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ утврдила је усаглашеност са Уставом БиХ и правним системом, али није прихватила принципе Приједлога закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, чији је предлагач Представнички дом парламента БиХ.