latinica  ћирилица
11/05/2022 |  18:01 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Генг: Бирање страна не помаже помирењу у БиХ (ВИДЕО)

Бирање страна у БиХ неће помоћи у помирењу и рјешавању несугласица између народа у тој земљи, изјавио је замјеник сталног представника Кине у УН Генг Шуанг.
Генг Шуанг (Фото: United Nations) - Фото: Screenshot/YouTube
Генг Шуанг (Фото: United Nations)Фото: Screenshot/YouTube

Он је на данашњој сједници Савјета безбједности УН рекао увођење произвољних санкција које немају основу у међународном праву могу да погоршају тензије и додатно закомпликују ионако тешку ситуацију.

Према његовим ријечима, "систем високог представника и бонска овлаштења су посебан аранжман посебног раздобља, из перспективе одржавања мира и стабилности".

Генг је нагласио да је ситуација у БиХ и даље у дубоком застоју, да постоје неслагања страна у вези са важним питањима управљања на нивоу БиХ.

- Кина напомиње да су се све стране у БиХ, укључујући Републику Српску, обавезале да поштују суверенитет државе, независност и територијални интегритет. Став Кине о БиХ је досљедан и јасан, уз поштовање јединства државе, суверености, независности и територијалног интегритета БиХ, избор народа за будућност земље - истакао је Генг.

Генг је напоменуо да Кина охрабрује све стране да се активно укључе у конструктивни дијалог и сарадњу са циљем помирења у БиХ.

Кинески амбасадор изразио је наду да ће ЕУФОР наставити са конструктивном улогом одржавања мира и стабилности, те да ће помагати БиХ у уклањању мина и борби против тероризма.

Генг је додао да међународна заједница мора да помогне економском и опоравку БиХ од ковида 19.

Пренос сједнице Савјета безбједности УН можете гледати ОВДЈЕ.