latinica  ћирилица
11/05/2022 |  18:09 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Поједини синдикати најављују протесте (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поздраваља повећање плата радника у јавном сектору јер је то, каже, пут ка одржавању стабилности у времену глобалне кризе.
Трг Крајине, Бањалука -
Трг Крајине, Бањалука

Влада ће настављати повећавати плате у складу са средствима у буџету, водећи рачуна и о свим категоријама.

Одлуку о повећању цијене рада, међутим, и даље не подржавају сидикати управе, радника унутрашњих послова, самостални синдикат радника у здравству и соц.заштити и струковни синдикат медицинских сестара и доктора.

Траже да од јуна радницима буде враћено право на топли оброк са уплаћеним доприносима.

Повећања су неуједначена и то не прихватамо као модел повећања плата, кажу представници ових синдиката.

- Прихватљивије је да од 1. јуна добију 165 КМ на име топлог оброка него да од маја моја колегица на одржавању чистоће добије 49, мој колега у ЦИПС-у 76 КМ, полицајац 100, инспектор 143. КМ - каже Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске.

- Легализовати одлуку да се чистачици плата повећа за 60 КМ, а помоћнику министра за 350 КМ, за нас је брука. Ових пет синдиката имају јасан захтјев, а то је враћање топлог оброка за 54.118 запослених, јер једино на тај начин ће бити испуњена социјална правда - категоричан је Божо Марић, предсједник Синдиката управе.

За испуњење тих захтјева, каже премијер Српске Радован Вишковић, потребно је на годишњем нивоу 200 милиона марака. У овом тренутку то није могуће да се уради.

Истиче - нико у региону није повећао плате, пензије, борачки додатак, социјална давања за 10 одсто, као што је то учинила Влада Српске.

- У закону пише да су топли оброк и регрес саставни дио плате, и то је урађено 2008. године. Они који то данас траже били су у синдикату те године и шта су чекали до 2022. године - пита Вишковић.

У Савезу синдиката нису ништа чекали већ су потписивањем Одлуке са ресорним министрима радницима осигурали повећање плата.

- Ми не одсутајемо од других захтејва. То је исказивање права на топли оброк и регрес и ми ћемо и убудуће о томе разговарати са Владом - истакао је Драган Гњатић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Њихове колеге из других синдиката своја права настављају тражити путем интерпелације коју су упутили Народној скупштини.

Уколико се не испуне њихови захтјеви, најављују протесте.