latinica  ћирилица
11/05/2022 |  18:37 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Гринфилд: Вашингтон осуђује запаљиву реторику у БиХ

САД осуђују запаљиву реторику локалних политичких лидера у БиХ, пријетње спречавања или бојкотовања избора и одбијање борбе против корупције, изјавила је амбасадор САД и предсједавајућа на састанку Савјета безбједности УН Линда Томас Гринфилд.
Линда Томас Гринфилд (Фото: media.un.org) - Фото: Screenshot
Линда Томас Гринфилд (Фото: media.un.org)Фото: Screenshot

Гринфилдова је на сједници о БиХ у Њујорку рекла да је Дејтонски мировни споразум важан за одржавање међународног мира и безбједности, јер "оно што је била истина 1995. године остаје истина и данас".

Према њеним ријечима, суверенитет и територијални интегритет БиХ веома су важни и не доводе се у питање.

Гринфилдова је нагласила да се треба "посебно забринути" због поступака српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и Републике Српске који су усмјерени ка блокирању институција на нивоу БиХ и одузимању надлежности од БиХ.

Она тврди да власти Републике Српске, радом на повлачењу из уставног, правног и институционог поретка у БиХ и успостављању паралелних оквира, врше "недемократске, ескалирајуће поступке који нису у духу Дејтонског споразума, ескалирајући, нису у духу Дејтона и угрожавају здравље, напредак и будућност БиХ и њених грађана".

- Позиви на ометање избора или стварање нове територијалне организације које упућују лидери Хрвата у БиХ такође су опасни и могу да угрозе мир и безбједност у региону - нагласила је Гринфилдова.

Она је истакла да су, нажалост, лидери свих народа, укључујући бошњачке странке, изабрали су да користе корупцију, страх и подјеле како би остали на власти, уз подсјећање да лидери свих страна у БиХ сносе одговорност за садашње изазове.

- Право је вријеме за напредак неопходних антикоруптивних, економских, демократских и реформи владавине права, као и за помирење - рекла је Гринфилдова.