latinica  ћирилица
11/05/2022 |  19:03 ⇒ 19:12 | Аутор: СРНА

Чавић: Покушаји моделирања учешћа на изборима носи посљедице по БиХ

Предсједник НДП-а Драган Чавић поручио је да СДА, која преко своји представника у разним тобоже независним тијелима покушава да моделира учешће на изборима, мора да буде потпуно свјесна стравичних посљедица у политичком смислу које се могу десити управо по БиХ коју они највише заговарају.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

- Државу моделирају преко Уставног суда и уставних поступака, а изборе преко слободне воље СДА и других представника политички мотивисаних у ЦИК који ће онемогућити да изађе Перо, Стево, Јанко на изборе. То је ван памети! Ти људи раде све против ове земље, настоје да је сачувају, а руше је сваки дан не само својим изјавама, него својим поступцима - навео је Чавић.

Чавић је новинарима након састанка владајуће коалиције у Републици Српској изјавио да би предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић због недавне изјаве требао да буде моментално смијењен и да сноси консеквенце за такве потезе.

- Он најављује и тестира јавност шта ће се десити уколико ЦИК онемогући излазак на изборе Милораду Додику или неком другом. То што нема реаговања на овакве активности довело је до тога да је годинама моделирано политичко представљање Срба у БиХ кроз међународни интервенционизам - каже Чавић, осврћући се на Арнаутовићеву недавну изјаву да је могуће да ЦИК БиХ не дозволи кандидатуру лидерима СНСД-а Милораду Додику и ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу.

Он истиче да Арнаутовић, као истакнути политички представник СДА, исто као Суада Палаврић у Уставном суду БиХ и други њихови људи у разним "независним регулаторним тјелима" уствари независно регулишу политику СДА у правцу да искористе све механизме кроз Уставни суд да се сруши уставни поредак, а преко ЦИК-а да се онемогуће кандидати које, "не миришу тамо на срајевској сећији".

- То је ван памети! Закон уређује ко има право да се кандидује, закон уређује шта је улога ЦИК-а и ријеч Суада или било кога не значе ништа у изборном процесу, осим поруке прије свега српским и хрватским политичким представницима да могу бити силом уклоњени из изборног процеса зато што им се не свиђају - каже Чавић.

Он је поручио да требају да знају да то неће бити могуће и да постоји читав низ механизама којима се може у потпуности онемогућити спровођење изборног процеса.

- И нека машу прстима колико год хоће, нека пријете, нека раде шта год хоће! Али, ако хоће да сруше перспективу уопште одржавања избора, онда нек се упуштају у такве глупости! То вам је сигуран исход уколико неко од њих уђе у овакве незаконите, политички аморалне поступке моделирања политичке воље грађана - поручио је Чавић.

Он је рекао да је неважно ко ће побиједити, већ је битно да су изборни резултати утврђени на прави начин и да је свако добио право да учествује на изборима у складу са Изборним законом.

Осим Чавића, састанку у просторијама Главног одбора НПС-а присуствовали су предсједник НПС-а Дарко Бањац, потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић, предсједници СП Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, те замјеник предсједника Демоса Споменка Стевановић.