latinica  ћирилица
11/05/2022 |  19:08 ⇒ 21:25 | Аутор: СРНА

Евстигнејева: Све снажнији покушаји централизовања БиХ

Русија је забринута због све снажнијих покушаја да се централизује БиХ на основу већине једне од етничких група – Бошњака, на штету друга два конститутивна народа и ентитета БиХ са широм влашћу, изјавила је замјеник сталног представника Москве у УН Ана Евстигнејева.
Ана Евстигнејева (Фото: медиа.ун.орг) - Фото: Screenshot
Ана Евстигнејева (Фото: медиа.ун.орг)Фото: Screenshot

 Она је на сједници Савјета безбједности УН о БиХ у Њујорку рекла да Русија жали због тога што се за шест мјесеци од претходног састанка о БиХ стање ствари у тој земљи није поправило.

- Јасно видимо најдубљу политичку кризу у послијератном периоду, смањење нивоа међуетничког дијалога и повјерења. Конститутивним народима у БиХ све је теже да нађу заједнички језик и идеали Дејтонског споразума измакли су скоро ван домашаја - нагласила је Евстигнејева.

Према њеним ријечима, то се види у дискусијама о реформи изборног закона и у начину на који се доносе одлуке о унутрашњој политици, које не одражавају интересе и вољу читаве БиХ.

Евстигнејеваје нагласила да је такав однос огромно кршење Дејтонског споразума из 1995. године, које охрабрују бројне западне земље, укључујући оне које треба да осигурају његово поштовање.

Говорећи о присуству и обраћању предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића у Њујорку, она је истакла да Москва жали што његова изјава није усаглашена са осталим члановима Предсједништва БиХ, нити је у складу са установљеним процедурама.

Када се ради о Кристијану Шмиту, који се такође данас обратио Савјету безбједности, руски амбасадор каже да, очигледно, нису извучени неопходни закључци из посљедица ирационалног мијешања бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка у питања суверене БиХ и њених народа у љето прошле године.

Она је нагласила да је Шмит је приватни појединац и нема мандат да представља међународну заједницу, те да су потребни разговори о практичним начинима брзог затварања Канцеларије високог представника, јер више нема позитивну функцију.

- Сада свједочимо намјерном одбијању приступа, који је раније подржала међународна заједница, да се потпуна орговорност пребаци на легитимно изабране власти БиХ у корист контролисања земље из Брисела, Вашингтона и других европских пријестоница - навела је она.

Евстигнејева је поменула једностране санкције представницима власти у БиХ, као и притисак на њих и уцјене споља, што даље угрожава унутрашњи дијалог, дестабилизује ситуацију и онемогућује нормализацију у земљи и социо-економски развој БиХ.

- Деструктивна улога Канцеларије високог представника постаје јаснија него икад, механизам је изгубио и најмањи елемент непристрасности и постао је оруђе за увођење одлука сумњиве вриједности и изводљивости. Постоје покушаји да се покрену такозвана Бонска овлашћења за поништавање нежељених унутрашњих закона у БиХ су незаконити и неважећи из правног угла - рекла је Евстигнејева.