latinica  ћирилица
11/05/2022 |  19:13 ⇒ 12/05/2022 | 08:31 | Аутор: РТРС

Додик: Обраћање Шмита у Савјету безбједности - резултат немоћи Запада (АУДИО)

Обраћање Кристијана Шмита у Савјету безбједности и оптужбе представника Велике Британије на рачун Републике Српске за стање у БиХ резултат је немоћи Запада у покушају да контролише процесе на Балкану рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик.


Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

У изјави за Радио телевизију Републике Српске рекао је да је очигледна криза и у међународним институцијама, јер је Савјет безбједности прекршио процедуре и дозволом за обраћање Шмиту, али и бошњачком члану Предсједништва Шефику Џаферовићу.

Овим се, истиче Додик, показало да БиХ нема шансу.

Коментаришући обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, Додик је поручио да "Џаферовић није показао ништа ново осим поновне мржње према Србима".

- Зато је и пожурио и тако се напросто појавио у Њујорку да би могао поново да клевеће и да лаже према Србима, тврдећи само оно што је он мислио да је истина. То говори о томе да је исти тај Савјет безбједности прекшрио и процедуре и сам Устав БиХ - истакао је Додик.

Додик је нагласио да Џаферовић није више позиционирани функционер од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, ако није у име Предсједништва.

- Пошто није био у име Предсједништва, то само говори да он има један стереотип о томе који жели да проведе под сваку цијену и да напросто они сами доприносе дестабилизацији и разбијању саме БиХ. И ова сједница показује да она нема никакву шансу. Колико ћемо се мрцварити у том једном бескорисном, организованом појму како се зове Бих, показаће вријеме - рекао је Додик.