latinica  ћирилица
11/05/2022 |  20:02 ⇒ 12/05/2022 | 08:30 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ стабилна, постоје проблеми које треба рјешавати дијалогом (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Бриселу да ће шефу дипломатије ЕУ Жозепу Борељу пренијети став да је БиХ стабилна и мирна и да рат у Украјини не утиче на њу ни на који начин, осим економског аспекта.
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Што се тиче рата у БиХ, то је данас веома далеко. Ми имамо значајних политичких проблема у БиХ, припремамо се за изборе али нисмо успјели да проведемо изборну реформу због чега постоји основано незадовоство чињеницом да се угрожава конститутивност народа. Такође, имамо лажно представљеног високог представника кога није именовао Савјет безбједности и све то погоршава ситуацију у БиХ - појаснио је Додик.

Уочи вечере коју је за лидере са Балкана организовао Борељ у Бриселу, Додик је изјавио новинарима да треба учинити све да се сачува стабилност и мир у БиХ, а да се кроз политички дијалог унутар субјеката у БиХ ријеше проблеми који су присутни.

- Ту ЕУ свакако може помоћи јер је она наш значајан фактор сарадње, али исто тако треба споменути да имамо и много проблема који су посијани у прошлости од институција ЕУ а који сада долазе на наплату у БиХ у политичком смислу" -наглаасио је Додик.

Додик је поновио да украјинска криза утиче на БиХ у сфери економије, док је у сфери могућег изазивања сукоба то двоје апсолутно недодирљиво.

- БиХ нема ниједан озбиљан индикатор да би могло доћи до ескалације насиља. Све су то пропаганадни трикови. Најдоговорнији људи за безбједност на простору БиХ као што су командант Алтее и НАТО савеза оцијенили су да нема елемената за угрожавање безбједности у БиХ - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.