latinica  ћирилица
11/05/2022 |  21:20 ⇒ 23:43 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Оно што је с поносом стварано, с поносом и памтимо (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је формирање Војске Републике Српске био историјски тренутак који је захтијевао окупљање и саборност, те да је то, сигурно, један од најважнијих момената у процесу самоодбране народа који је у претходним ратовима доживио велика искушења и страдања.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Овакво окупљање и организовање било је нужно. Одлука је била тешка, али неопходна. И тада смо знали, а знамо и данас, да нисмо имали избора, нити алтернативу - рекла је предсједница Српске у обраћању на свечаној академији у Културном центру Бански двор у Бањалуци поводом обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је подсјетила да су "Зелене беретке" са љиљанима и маскирне униформе са шаховницама одавно марширале градовима и селима у БиХ.

Злокобна иконографија и ратни покличи, истакла је предсједница Српске, пријетећи су одзвањали, будећи старе страхове и отварајући страшне ране које након пет деценија нису ни почеле да зарастају.

- Звонило је на узбуну. Од Херцеговине, Подриња и Романије, до Семберије, Посавине и Крајине... У тим околностима, док су друга два народа у БиХ увелико постројавали националне армије, настала је славна Војска Републике Српске. Формирана је два и по мјесеца након убиства српског свата Николе Гардовића, у центру Сарајева.

Тачно 46 дана након што је старица Миља Зечевић из Сијековца, у нападу регуларних снага Хрватске, изгубила супруга и три сина. Били су ненаоружани и ликвидирани су брутално, пред њеним очима, исто онако како су убијани Срби у Доњој Градини, Пребиловцима и другим стратиштима за вријеме НДХ - подсјетила је Цвијановић.

Предсједница Српске је нагласила да је Војска Републике Српске настала из обавезе да се не допусти да се понове масовна страдања и нови геноцид на овим просторима.

- Реаговали смо посљедњи, јер смо жељели мир, али не и мирно одвођење на губилишта и у логоре смрти. Војска Републике Српске била је одраз воље нашег народа да опстане и да сачува своја вијековна огњишта. Из народа је проистекла и сачињавали су је обични људи који су бранећи границе Републике Српске, бранили своје породице, своје куће и њиве, цркве и гробове - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да снага Војске Републике Српске нису били савремени тенкови, авиони, топови и хаубице, већ неустрашиви борци који су добро знали шта се налази иза линије фронта и какву светињу бране.

И управо зато је, указала је Цвијановић, Војска Републике Српске часно испунила свој задатак, сачувала становништво и одбранила границе наше Републике.

- За тај циљ, у Одбрамбено-отаџбинском рату плаћена је висока цијена. Многи су на фронтовима оставили своје здравље, дијелове свога тијела, а њих више од 23.000 оно највриједније што су имали – своје животе. Уз њих, страдало је и више од 6.000 цивила.

Дугујемо им вјечан помен и вјечну захвалност. Ни због њих, ни због нас, ни због генерација које долазе немамо право да одустанемо од борбе за бољу и успјешнију Републику Српску. Немамо право да поклекнемо пред нападима и притисцима, пред уцјенама и санкцијама - констатовала је Цвијановић.

Она је поручила да ће се Република Српска борити за своја уставна права, за сваку ријеч и свако слово Дејтонског споразума.

- Тражимо и тражићемо само оно што нам припада, а ништа туђе не желимо, нити нам треба. Нећемо одустати од политике мира и дијалога, колико год пута наишли на зид ћутње, тражећи саговорнике на другој страни - истакла је предсједница Републике.

Она је указала да је поражавајуће да у БиХ још постоје они који са бесрамном и безобзирном лакоћом говоре о новим ратовима, "лошим народима" или "оружју за не дај Боже".

- И то најчешће баш они који ужасе рата нису ни осјетили, који су и тада сједили у удобним, топлим просторијама, у дубокој позадини или који су и тада провоцирали да до њега дође - рекла је Цвијановић.

Упркос токсичном и понекада безумном окружењу, рекла је она, ми знамо свој пут.

- То је пут даљег институционалног јачања и економског развоја Републике Српске. Пут мира, а не пут сукоба. Пут у бољу и сигурну будућност, у којој никада нећемо заборавити на чијим темељима почивају наша слобода и наша Република. Нека им је вјечна слава и хвала! - нагласила је предсједница Српске.

Цвијановић је свим борцима Војске Републике Српске, припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука, као и грађанима Републике Српске честитала Дан Војске Републике Српске уз жељу да оно што је са поносом стварано, с поносом и памтимо!