latinica  ћирилица
11/05/2022 |  21:24 ⇒ 21:25 | Аутор: СРНА

Тегелтија: И поред свих блокада, успјели смо изнијети своје виђење (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да је политичко Сарајево урадило све што је могло, чак и злоупотријебило дипломатску мрежу, да спријечи његово обраћање пред Савјетом безбједности УН.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је нагласио да је основни разлог за спречавање његовог обраћања зато што је Србин, долази из Републике Српске, те да се жељела послати порука јавности да пред међународним институцијама могу да говоре само представници једне стране, једног народа, што је апсолутно погрешно.

- Други разлог за спречавање мог обраћања је покушај да се спријече чланови Савјета безбједности УН да чују и другу страну која ће на фер и коректан начин представити стање у БиХ - навео је Тегелтија.

Према његовим ријечима, данашња сједница Савјета безбједности УН искориштена је да би се поновиле више пута поновљене тврдње и ставови, који апсолутно не одговарају стварном стању у БиХ.

Поново је, рекао је Тегелтија, за све окривљене српска и хрватска страна, оптуживали су Републику Српску за сецесију, за ограничавање и успоравање процеса европских интеграција и поредили ситуацију у БиХ са ситуацијом у Украјини.

- И поред свих тих блокада успјели смо упознати све чланове Савјете безбједности са другачијим виђењем ситуације у БиХ - истакао је Тегелтија.

Он је додао да ће на сутрашњем састанку са амбасадорима сталних чланица Савјета безбједности УН поново појаснити ове ставове које им је данас доставио у писаном облику.

Тегелтија је нагласио да није у Њујорку да би подносио извјештај Владе Српске Савјету безбједности јер Влада Српске има своје механизме којима доставља извјештаје, већ је дошао да пренесе став Савјета министара онако како види ситуацију у БиХ.

Тегелтија је истакао своју приврженост поштовању Дејтонског споразума, суверенитета и територијалног интегритета БиХ са дефинисаном њеном унутрашњом структуром и децентрализованим системом власти.

Он је нагласио да Република Српска не планира ни де факто ни де јуре да направи сецесију од БиХ, додајући да је то груба пропаганда с циљем да се обезбиједи антидејтонска подршка за централизацију БиХ, под доминацијом једног народа.

Тегелтија је рекао да подржава процес европских интеграција БиХ које је могуће провести кроз механизам координације, напомињући да ни Дејтонски споразум ни Устав БиХ нису у супротности с процесом европских интеграција, како то неки желе рећи у БиХ.

- Мир и стабилност у БиХ нису угрожени ни на који начин. Свако повезивање стања у БиХ са стањем у Украјини за мене је недопустиво и не одговара стварном стању - додао је он.

Он је подсјетио да је у свом писму исказао забринутост за БиХ, која је резултат недостатка консензуса у земљи који је основни услов за функционисање овакве државе, затим због чињенице што нема унутрашњег дијалога, којег неће ни бити све док се једна страна понаша тако да мисли како ће своје циљеве остварити кроз међународни интевенционизам.

- Забринут сам и чињеницом да су поједине институције у БиХ стављене у функцију интереса и политика само једног народа и да постоји јасно изражено стање да се неке друге институције ставе у исту функцију - навео је он.

Тегелтија је додао да је забринут и недосљедношћу појединих међународих званичника који износе нетачне тврдње о стању у БиХ, сврставају се само на једну страну и шаљу погрешне поруке из БиХ.

- Због тога имамо ситуацију да владе појединих земаља на основу погрешних информација које се упућују из Сарајева доносе често погрешне закључке па и одлуке које не доприносе миру и стабилности у БиХ - додао је он.

Он је навео да је ово био покушај да се члановима Савјета безбједности УН прикаже и друга слика стања у БиХ и да ће сваку прилику искористити да међународним представницима пренесе објективно стање у БиХ.