latinica  ћирилица
11/05/2022 |  21:45 ⇒ 12/05/2022 | 08:29 | Аутор: РТРС

Свечаном академијом у Банском двору обиљежен Дан ВРС (ФОТО/ВИДЕО)

Свечаном академијом у Банском двору обиљежен је Дан Војске Републике Српске и Трећег Република Српска пука чија је обавеза да заједно са народом и нашим институцијама чува традицију Војске Републике Српске. Војска Републике Српске створена је прије тридесет година, 12. маја 1992. са задатком да заштити становништво и одбрани територију. Задатак је часно извршен.
Свечана академија - Дан Војске Републике Српске - Фото: РТРС
Свечана академија - Дан Војске Републике СрпскеФото: РТРС

Химнама Моја Република и Боже правде почела је Академија поводом Дана Војске Републике Српске и Трећег Република Српска пука.

Командант Трећег Република Српска пука Милорад Крајшумовић подсјетио је да је Војска Републике Српске била народна, легална, легитимна и међународно призната војна сила, коју је красило јединство, висок борбени морал и патриотизам. Живот за Републику Српску дало је 23 755 припадника Војске Републике Српске.

- Ово је прилика да се присјетимо сабораца , они треба да нам буду путоказ - рекао је Крајшумовић.

Свечана академија - Дан Војске Републике Српске (Фото: РТРС)

Формирање Војске Републике Српске била је исправна одлука са визијом, а то је очување Републике Српске, каже замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Мирко Околић. Сматра, да ће историја показати да је то била одбрамбена војска.

- Ми који радимо у систему одбране настојимо очувати своје и поштовати туђе - истакао је Околић.

Одлука за стварање Војске Републике Српске била је тешка,али неопходна и један од важних историјских момената,каже предсједница Жељка Цвијановић.

Поручује да је оно што је са поноосм стварано, са поносом треба да се памти. Истиче, Српска неће одустати од политике мира и дијалога у односу на неке који призивају сукобе.

- Немамо право да поклекнемо пред нападима, пред уцјенама пред санкцијама. Тражићемо само оно што нам припада, а ништа туђе не желимо нити нам треба - навела је Цвијановић.

Централна манифестација поводом Дана Војске Републике Српске и Трећег Република Српска пука биће одржана сутра у касарни Козара у Бањалуци.