latinica  ћирилица
11/05/2022 |  22:24 ⇒ 22:25 | Аутор: СРНА

Пленковић: БиХ може добро функционисати само ако су сви задовољни

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је увјерен да ће међународна заједница, а и други политички актери у БиХ схватити да та земља може добро функционисати по моделу 1-2-3, само ако су сви задовољни.
Андреј Пленковић - Фото: ТАНЈУГ
Андреј ПленковићФото: ТАНЈУГ

Он је новинарима у Дуборнику рекао да се ХДЗ-а Хрватске и ХДЗ-а и ХНС-а БиХ све ове године чврсто залажу за промјене Изборног закона, нагласивши да од 2006. године упозоравају на недопустиву праксу да Бошњаци својим гласовима, због неправедних законских рјешења, бирају Хрватима њиховог члана Предсједништва.

- Ако и ти финални покушаји који долазе са највишег ниво ЕУ заврше тако да Бошњаци кажу: "Ми не желимо договор", онда је терет одговорности за неправедне и непоштене изборе у октобру по постојећим околностима на њима, а не на Хрватима - оцијенио је Пленковић.

Пленковић је истакао да није нормално да годинама Жељко Комшић који се води као хрватски члан Предсјеништва БиХ не долази у посјету хрватским институцијама, нити да ико од званичника Хрватске иде у Сарајево.

- Зато ћемо радити по свом - каже он.

О томе да га је предсједник Хрватске Зоран Милановић назвао издајником, Пленковић је узвратио да се шеф хрватске државе "понаша тако већ двије године", преносе хрватски медији.

- Видим да су многи пожалили што су гласали за њега. Спустио је политичку комуникацију у Хрватској на ниво простачења, улице, вријеђања и дивљаштва. Ми му у томе нећемо бити партнери - каже Пленковић.