latinica  ћирилица
11/05/2022 |  23:40 ⇒ 12/05/2022 | 07:45 | Аутор: РТС

Вучић: Приштина подноси захтjев за чланство у Савjету Европе; Србија ће реаговати (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Приштина сутра поднијети захтјев за чланство у Савјету Европе, додајући да ће Србија на то политички реаговати.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић)

Вучић је, обраћајући се новинарима након радне вечере за лидере Западног Балкана у Бриселу, рекао да је министарка спољних послова из Приштине потврдила да ће Приштина сутра поднијети захтев за чланство у Савјету Европе.

Каже да је за Србију ситуација сложена и комплексна, те да је то кршење свих међународних норми и права. Више од 3.310 дана, додаје, нема разговора о Заједници српских општина.

- Предстоји веома тежак период и додатне турбуленције, Приштина жели да украјинску ситуацију, говорећи да је Србија продужена рука Русије, искористи против Србије и добије много више и да представи себе као великог борца против руског утицаја - указао је предсједник Србије. 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Додао је да ће у наредних 36 часова бити заказана сједница Савјета за националну безбједност.

- Почећемо политички да реагујемо и то је наш однос. Ако неко мисли да може да нас уцјењује и да притисцима сломи Србију, неће иће тако лако како сте замислили - нагласио је Вучић.

Додао је да " се нема куд" и да "не се може из своје коже".

- Доносићемо рационалне одлуке иако је тешко у данашњем свијету то радити. Кад говорите разумно, обично не можете да добијете аплауз, јер је све у савременом свијету постала апсолутна хистерија и ако се тако не поставите, штрчите - рекао је Вучић.

Србија, како каже, није велика, али ће се "успјети да увести у мирне воде".

- Осигураћемо добру будућност за грађане Србије - додао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија не може много тога да уради, али да ће се, каже, борити на међународној сцени за даље повлачење признања.

Према његовим ријечима, на коју год страну свијета да се погледа, очито је једно - да нема принципа.

- Постоји један принцип - да га нема и принципа се држи само Србија. Шта год питате о територијалном интегритету Србије, ако причате већ о Украјини, онда наиђете на зид, то је сад спречавање геноцида - указује предсједник Србије.

Треба разумјети да је, како каже, за Србију важно да се држи морала у доношењу одлука.

- Једино чега можемо да се држимо је међународно јавно право, али ако мислимо да ћемо да побиједимо у свему што желимо, не. До сад се показало да гола сила и кршење имају предност у односу на поштовање правила и норми међународног права - сматра предсједник Србије.

Оно чему можемо да се надамо је, истиче, да озбиљношћу можемо да привучемо инвеститоре и да наставимо да инсистирамо на разумијевању позиције Србије.

- За нас су велике посљедице, ми Срби имамо мали проблем - тешко се навикавамо на промјене. 1991. и 1992. још нисмо схватили промене, пад Берлинског зида, и данас нам је свеједно. Како да прехраните свијет кад имате 25 одсто мање жита? Неко ће гладовати, биће нових избјеглица. Суочаваћемо се са безброј проблема - истакао је председник Србије.

Када је ријеч о разговорима са европским комесарима, Вучић је рекао да су разговори били коректни.

- Говорили смо о својој позицији Борељу и Вархељију, шта треба да учинимо. Јун ће бити занимљив у сваком смислу, очекује се велики самит Француза 23. јуна. Биће занимљиво и око одлука овдје. Како да људима у Скопљу, на примјер, објасните ако не буде позитивне одлуке, а другима о којима се није размишљало има - наводи Вучић.