latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:15 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Храсници

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење бившим припадницима Првог корпуса такозване Армије РБиХ Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу за ратни злочин над српским цивилима у Храсници код Сарајева.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптуженима се на терет стављају незаконито затварање српских цивила, убиства, мучења, злостављања, мучења на понижавајуће начине, сакаћења и други тешки облици злостављања током 1992, 1993. и 1994. године.

Током рочишта 14. априла, свједок Тужилаштва БиХ Неџиб Берберовић рекао је да су српски цивили били затварани под оптужбом да су починили неко кривично дјело.

Свједок је навео да су Срби привођени из својих станова, да су то у већини случајева били старији људи и, како је рекао, пар млађих, а да су међу затвореницима биле и жене, Слободанка Мандић, Милена Шућур и Славка Недић.

Свједок је навео да су међу стражарима који су обезбјеђивали притвор били Хебиб, Лаличић и Гаџо.

Свједок Милосава Тошић испричала је да је њен отац Александар Странпут, звани Алекса, који је имао 72 године, одведен из куће у насељу Стојчевац, коју никако није хтио да напусти.

Она је испричала да јој је средином јуна Томислав Тошић из Црвеног крста рекао да јој је отац страдао, а да јој је послије рата, Слободанка Мандић, која је била затворена са њеним оцем, рекла да је он подлегао од батина.