latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:23 ⇒ 07:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен 15. Белдокс фестивал

Свечаном церемонијом у Дому омладине Београда отворен је 15. Међународни фестивал документарног филма Белдокс 2022, на којем ће, до 18. маја, публика имати прилику да премијерно у Србији одгледа више од 100 документарних филмова распоређених у 12 програмских цјелина.
Белдокс 2022. - Фото: ТАНЈУГ
Белдокс 2022.Фото: ТАНЈУГ

Фестивал је отворио филм "Музеј револуције" Срђана Кече, настао у копродукцији са Хрватском и Чешком Републиком, који је дио селекције Српског такмичарског програма.

Уз Кечу, аутора филма посвећеног никада завршеном пројекту из 1961. године који је предвиђао изградњу великог музеја у Београду у славу револуције народа Југославије, добродошлицу посетиоцима овогодишњег Белдокса пожељели су награђивани аутори са претходних издања фестивала: Иван Мандић, Марта Попивода, Иван Марковић, Вања Ковачевић, Душан Чавић, Душан Шапоња, Драган Николић, Младен Ковачевић и Марија Стојнић.

Прошле године Белдокс је у сарадњи са фестивалом Доцудаyс из Кијева организовао програм фокуса на савремени украјински документарни филм.

Игор Станојевић, селектор фестивала, поздравио је публику на отварању.

- У Београду често чујете разговоре о томе који је најбољи фестивал и на којем фестивалу се приказују најбољи филмови. Али, чак и за мене као селектора је једна ствар још битнија, а то сте сви ви и сви ми овде заједно, јер Белдокс може и треба да буде мјесто на којем можемо заједно да маштамо и заједно да стварамо. А, да! Имамо и најбоље филмове - рекао је он.

Белдокс 2022 представља пресјек савременог документарног филма на свјетском нивоу стога програм и ове године окупља остварења аутора награђиваних на међународним фестивалима окупљених око заједничке вриједности - да аутентичним виђењем свијета утичу на свијет.