latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:57 ⇒ 08:09 | Аутор: РТРС

Верхаз: У Српској није забиљежен ниједан случај акутног хепатитиса (ВИДЕО)

У Српској није забиљежен ниједан случај акутног хепатитиса код дјеце узрокованог новим непознатим вирусом од којег је тренутно у свијету обољело 200 особа. Медицинска јавност ће у наредним данима бити обавијештена о узрочнику нове врсте хепатитиса, истакла је Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести УКЦ Српске.
Антонија Верхаз - Фото: РТРС
Антонија ВерхазФото: РТРС

 Верхаз је, гостујући у нашем Јутарњем програму, истакла да је Клиника за инфективне болести УКЦ Српске је референтна установа за лијечење хепатитиса.

- У току године имамо одређен број пацијената који имају болест која има све карактеристике акутног вирусног хепатитиса, а након одређених претрага немамо потврду да се ради о вирусу - нагласила је Верхаз.

Она је додала да нису само вируси узрочници упале јетре јер, како је рекла, постоји велики број хепатотропних вируса - коксаки и аденовируса за које се и сумња да су узрочници најновијег непознатог вируса.

- Свједоци смо посљедњих година да вируси могу да промијене своју ћуд зато што потичу из животињског свијета и склони су генетским мутацијама. Кад промијене своја својства промијене и свој потенцијал према људском организму - рекла је начелница.

Нагласила је да ће се сачекати да Свјетска зфравствена организација потврди о којој се врсти хепатитиса ради, а оно што забрињава, истиче, су извјештаји да је код неколико дјеце била потребна трансплантација јетре што упућује да се ради о агресивнијем облику хепатитиса који раније није виђен.

Свјетска здравствена организација примила је извјештаје више од 200 случајева новог типа хепатитиса непознатог поријекла или упале јетре у 20 земаља. Хепатитис је позната болест, најчешће изазвана вирусном инфекцијом, а узрокује запаљење јетре. За сада постоји пет главних типова хепатитиса које изазивају одређени вируси - познати као А, Б, Ц, Д и Е. Нови тип биће, вјероватно, означен као хепатитис Ф.