latinica  ћирилица
12/05/2022 |  08:57 ⇒ 08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички Сенат није подржао приједлог закона о абортусу

Амерички Сенат није изгласао закон којим би се право на абортус, заштићено пресудом Врховног суда у случају Роу против Вејда, претворило у федерални закон.
Жене марширале испред америчког Сената (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Жене марширале испред америчког Сената (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Републиканци су "филибастером" односно, правом на неограничену расправу, блокирали гласање о закону, чиме су се јасно видјеле страначке подјеле које постоје у вези са историјском судском одлуком и ограничењима законодавне гране власти, преноси Глас Америке.

Био је то покушај да се сачува скоро 50 година стара судска пресуда којом се проглашава уставно право на абортус, а којој сада пријети озбиљна опасност да буде поништена у Врховном суду одлуком конзервативне већине.

Прије гласања, неколико десетина демократа из Представничког дома, претежно жена, марширало је од Представничког дома до Сената скандирајући: "Моје тијело, моја одлука".

Они су затим ушли у салу Сената и тихо сједели на мјестима за публику док су сенатори расправљали о праву на абортус.

Прошлог септембра, Представнички дом је гласао 218 према 211 да се усвоји предлог закона о праву на абортус скоро идентичан сенатском приједлогу.

Предсједник САД Џозеф Бајден позвао је Конгрес да усвоји закон којим би се заштитиле услуге абортуса за милионе Американки. Међутим, тијесна већина његове странке није била довољна да се превазиђе филибастер републиканаца (правило којим се у Сенату захтијева већина од 60 гласова да би се окончала дебата о већини питања и прешло на гласање).

Републиканци деценијама раде на томе да поставе конзервативне судије у Врховни суд и укину пресуду Роу против Вејда, подсјећа Глас Америке.

Свих 50 републиканаца гласало је да се блокира гласање о законском приједлогу а придружио им се један демократа, сенатор Џо Менчин.

У Конгресу се годинама води битка поводом политике о абортусу али је гласање у среду, о законском приједлогу који је усвојен у Представничком дому, добило нову хитност послије објављивања нацрта мишљења Врховног суда који показује да већина судија жели да укине одлуку "Роу против Вејда", за коју многи сматрају да представља закон сама по себи.

Врховни суд ће своју коначну одлуку објавити током љета а сигурно је да ће се њен ефекат осјећати широм земље и у кампањи за изборе на којима ће се одредити која странка контролише Конгрес.

Мјере безбједности биле су снажне на Капитолу, гдје је потпредсједница САД Камала Харис предсједавала Сенатом, као и испред Врховног суда гдје се од прошле недјеље када је процурио нацрт закона свакодневно окупљају демонстранти.