latinica  ћирилица
12/05/2022 |  10:33 | Аутор: СРНА

ХНС: Обманама и флоскулама, Џаферовић продубљује међунационалне подјеле

Хрватски народни сабор, као кровна организација која окупља све политичке странке и легитимне представнике Хрвата, сматра да је извјештај Канцеларије високог представника, изнесен на Савјету безбједности УН, изманипулисан и дискутабилан, те да је обраћање Шефика Џаферовића, секундарно легитимног бошњачког члана Предсједништва БиХ, примјер радикалног унитаристичког наратива.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

- Апсолутно аболирање бошњачких странака у Извјештају у УН у вези са најдубљом политичком кризом након Дејтона, које својим радикалним унитаризмом недвосмислено разарају мултинационални карактер БиХ, није смјело бити изостављено - упозоравају из ове организације.

Из ХНС-а истичу да институција ОХР-а треба да буду дио рјешења у БиХ у прелазном процесу трансформације и стицања потпуне суверености.

Оцијењено је да је обраћање Џаферовића примјер радикалног унитаристичког наратива који обманама и политичким флоскулама продубљује међунационалне подјеле и изазива нестабилност.

- Злоупотреба институције Предсједништва БиХ на овакав начин додатно јача свијест међу Хрватима колико је Дејтонски мировни споразум драгоцјен, јер предвиђа легитимно политичко представљање као израза воље конститутивних народа - констатовао је ХНС.

Из ХНС-а указују да је Џаферовић својим страначким, а не државничким обраћањем, још једном ударио у кључне елементе Дејтонског мировног споразума.

Навођење Хрватске де факто као непријатеља БиХ, примјер је нарушавања регионалних односа, истиче се у саопштењу.

- Као потписница и гарант Дејтонског мировног споразума, Хрватска не може бити етикетирана у таквом својству, нити за тако нешто постоји рационално упориште - наводи се у саопштењу ХНС-а.