latinica  ћирилица
12/05/2022 |  10:56 ⇒ 10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен Сајам аутомобила у Београду; Вучић: Чекамо одлуку о доласку још два произвођача (ФОТО)

Предсејдник Србије Александар Вучић отворио је Сајам аутомобила "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" на Београдском сајму и поручио да српска аутоиндустрија има свијетлу будућност, као и да се још чека одлука бар два велика глобална свјетска произвођача аутомобила да ли ће отворити своје фабрике у Србији.
Сајам аутомобила у Београду (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Сајам аутомобила у Београду (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Поносан сам на Србију и Београд, на сајам аутомобила и мотоцикала будући да данас присуствујемо првој манифестацији ове врсте у Европи након двогодишње паузе - рекао је Вучић на отварању.

Вучић је рекао да је Србије привукла већ велике и познате произвођаче аутомобила и нагласио да је увкерен да ће Србија успкети да направи цијели ланац у производњи електричних аутомобила у Србији. 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Увјерен сам да је будућност наше аутоиндустрије, каже Вучић, која је носилац напретка сваке земље - свијетла.

- Вјерујем да ћемо успјети да убиједимо још неке од глобалних играча да прихвате наше гостопримство и отворе своје фабрике баш у нашој земљи. Ускоро очекујемо одлуке бар два велика глобална произвођача, то би била највећа промјена у њеној модерној историји, ако бисмо бар једног од та два велика глобална играча успјели да доведемо у Србију - истакао је Вучић.

Александар Вучић на отварању Сајма аутомобила у Београду (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Од 12. до 15. маја под куполом Хале 1 Београдског сајма представиће се 28 аутомобилских марки, са педесетак премијера, од којих је највећи број електричних и хибридних возила.

Акценат је на возилима са еколошки напредним погонским рјешењима, аутомобилима на електрични погон, али и новим моделима са конвенционалним погонима за које се претпоставља да су еколошки унапријеђени и да задовољавају високе еколошке стандарде. 

На сајму ће бити око 210 аутомобилских излагача, заступника тридесетак брендова међу којима премијерно и легендарни 102 године стар, данас кинеско-британски МГ, тренутно најбрже растући аутомобилски бренд у Великој Британији.

Приказаће између 120 и 140 различитих модела.

Такође, биће изложено 48 нових модела, од којих су 36 премијере, а 12 новитети. Са потпуно електричним или пуним хибридним погоном биће представљено њих чак 36.

Потпуно електричних аутомобила међу премијерама и новитетима је чак 25, што је за више од 50 одсто.

Организатори сајма истичу да је ово прва оваква манифестација у Европи одржана након пандемије.

- Ово заиста јесте подвиг, јер до прије само три месеца овакав пројекат је био немогућа мисија. Међутим, ми смо крајем прошле године промијенили концепт манифестације. До сада су сајмови имали јак комерцијални ефекат, било је доста продаје аутомобила, а ове године то неће бити случај. Додали смо префикс "еко" јер су тема еколошки напредна возила - рекао је јуче пројект менаджер Београдског сајма Зоран Лупшић.

Домаћа публика имаће прилике да види електричне и хибридне моделе чија продаја још увијек није почела.

Организацију сајма подржала је Српска асоцијација увозника возила и дијелова.

- Имамо и један нови бренд, то је чувени британски МГ који је у кинеском власништву и који производи и представља искључиво електричне аутомобиле - најавио је Лупшић.

Паралелно са "DDOR ECO BG CAR SHOW", у Хали 4 одржава се и 14. салон мотоцикала, квадова и сличних возила "Motopashion".

Угостиће 50 излагача, који ће представити тридесетак брендова мотоцикала, АТВ и осталих моторних возила из те категорије, са више од 80 модела.

Љубитељи старих возила ће у Хали 3 моћи да виде изложбу олдтајмера, а у околним мањим халама представиће се произвођачи дијелова и опреме.