latinica  ћирилица
12/05/2022 |  11:00 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Бошњаци извршили државни удар

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да су Дејтонски споразум и Устав БиХ у потпуности порушени, јер је амбасадор БиХ у УН Свен Алакај одбио да Савјету безбједности прослиједи ноту предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, што је еклатантан примјер државног удара.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Замислите да амбасадор Србије у УН одбије да прослиједи ноту предсједника Владе Србије или предсједника Србије, или да амбасадор Њемачке одбије да прослиједи ноту канцелара. То би се, наравно, сматрало државним ударом и то би била аутоматска смјена - рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић отишао у Њујорк без усаглашене изјаве у Предсједништву БиХ, а да је "несрећни лажни цар Шмит мали" тамо рекао да је "поштовање и инсистирање на изворном Дејтону кршење Устава БиХ".

- То је исто као да вам је неко рекао да је поштовање Светог писма, односно Библије, кршење хришћанске религије - рекао је Ковачевић за Телевизију Пинк.

Он је нагласио да ће Република Српска наставити да инсистира да се поштује Устав БиХ онакав какав је записан и да се поштује Дејтонски споразум.

- Република Српска у том смислу наставља да се бори за уставни поредак БиХ, за она уставом гарантована права која су јој под силом отета, за ону аутономију која јој према Уставу припада и слободну Републику Српску у дејтонској БиХ. Никакви страни мешатари нас у том неће спријечити. Желимо сарадњу са свима, али уз поштовање Устава, а не да нам неко каже да је поштовање Устава кршење Устава - рекао је Ковачевић.

Он је навео да Република Српска не сматра Кристијана Шмита високим представником јер није прошао потребне процедуре и не постоји одлука Савјета безједности УН о томе.

Ковачевић је рекао да се, на основу Дејтонског споразума и резолуције Савјета безбједности УН, сваких шест мјесеци у том тијелу УН расправља о БиХ, мада грађани БиХ прижељкују да БиХ постане стабилна и нормална и да домаћи политичари у БиХ и људи који су изабрани одлучују о судбини грађана у БиХ.

Он је навео да Шмит није високи представник и да су за све високе представнике, прије њега, постојале резолуције, а они су подносили шестомјесечне извјештаје у којим су "износили неистине на штету Срба и били у функцији само једног народа у БиХ и у функцији неуставне и антидејтонске централизације БиХ".

Ковачевић је нагласио да је Шмит јуче у Њујорку био на основу злоупотребе и чињенице да су Сједињене Државе овог мјесеца предсједавале Савјету безбједности УН.

Говорећи о могућности да лидеру СНСД-а Милораду Додику буде забрањено да се кандидује на предстојећим изборима, Ковачевић је рекао да Додик побјеђује већ у десет изборних циклуса јер ради у интересу грађана Републике Српске и грађани то препознају.

- Нико нема право да Додика или било кога другог уклони и забрани му да се кандидује, поготово што се он залаже за поштовање Устава у земљи гдје је изабран као демократски представник народа - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је Додик као српски члан Предсједништва БиХ око 25 пута искористио заштиту виталног националног интереса, кад год је сматрао да је прегласан противно интересима српског народа и Републике Српске, док хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић, који је на ту позицију дошао гласовима Бошљака, није ниједном искористио то право.

- Зашто? Зато јер иде на одлучивање код Хрвата који никада неће подржати ништа што предложи господин Комшић - рекао је Ковачевић.

Он је додао да се предсједник Хрватске Зоран Милановић залеже за интересе хрватског народа у БиХ на исти начин на који се предсједник Србије Александар Вучић залаже за интересе српског и, наравно, и осталих народа у БиХ, што Срби у Српској подржавају.

У осврту на критике начина на који је Српска обиљежила 9. мај - Дан побједе над фашизмом, Ковачевић је рекао да су током свих година Другог свјетског рата више од 90 одсто састава партизанских јединица били Срби.

- То значи да је та такозвана Армија БиХ ратовала против тих потомака бораца против фашизма - рекао је Ковачевић.

Он је честитао 12. мај - Дан Војске Републике Српске свим бившим припадницима.

- Готово 30.000 војника Републике Српске је пало за слободу. Они су нама данас завјет да морамо да наставимо да се боримо за Републику Српску и све оно што смо добили Дејтонским споразумом, односно на сву аутономију коју смо добили Дејтонским споразумом од које нећемо одустати без обзира на било какве притиске и са које адресе долазили - поручио је Ковачевић.