latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:32 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Да није било 12. маја, 9. јануар би остао историјска успомена (ВИДЕО)

Предсједницa Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да нико нема право да доводи у питање територију, надлежности, имовину и интегритет Републике Српске, за коју је живот дало више од 23.000 бораца Војске Републике Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

У обраћању на централној свечаности у бањалучкој касарни Козара поводом обиљежавања 30 година Војске Републике Српске, Цвијановић је истакла да је 12. мај један је од најзначајнијих датума у новијој историји српског народа.

- Тога дана, прије тачно 30 година, формирана је Војска Републике Српске - Војска која је одбранила територију Републике Српске и право нашег народа да живи слободно, да остане и опстане на својим вијековним огњиштима - нагласила је Цвијановић.

Она је навела да њену славну традицију данас са поносом баштини Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

- Двоглави орао на вашим униформама и обиљежјима свједочи о континуитету Војске Републике Српске, која и данас живи у срцима њених храбрих бораца, као и у срцима свих нас - рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је нагласила да Војска Републике Српске није отишла у историју, она живи и живјеће све док се окупљамо и сјећамо наших хероја, неустрашивих бораца, док памтимо "Коридор живота", битку за бебе, Митровданске офанзиве и друге величанствене подвиге и операције.

Од самог настанка, нагласила је Цвијановић, Војска Републике Српске била је народна војска, састављена од обичних људи који су бранили своје породице, своје куће, села и градове.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Они нису били, нити су могли да буду агресори у сопственим двориштима, својим шумама и њивама, у земљи својих предака. Многи од њих чували су своја огњишта од злогласних исламских бораца из јединице 'Ел Муџахид', који су долазили из Индонезије, Ирана, Саудијске Арабије и других земаља хиљадама километара удаљених од нас - подсјетила је предсједница Српске.

Она је указала да су из изопачене сарајевске визуре, ти исти страни ратници били браниоци, а агресорима ословљавају мјештане који су од њих бранили своја села и куће, породице и комшије.

- И не говорим ово да бисмо се било коме правдали, или да бисмо било кога провоцирали, већ да укажем на одсуство елементарне логике и парадокс државе у којој и данас живимо. Говорим и зато што никада и никоме не смијемо дозволити да вријеђа Војску Републике Српске и њену часну улогу у Одбрамбено-отаџбинском рату - истакла је Цвијановић.

Она је поручила да нико нема право да доводи у питање територију, надлежности, имовину и интегритет Републике Српске, за коју је живот дало више од 23 хиљаде бораца Војске Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Због тога им дугујемо вјечну захвалност и вјечан помен. Захвалност и поштовање дугујемо и онима који су на линијама фронта оставили своје здравље и дијелове свога тијела - рекла је предсједница Републике.

Да није било 12. маја 1992, истакла је Цвијановић, не би било ни 21. новембра 1995, дана када је Република Српска у Дејтону међународно верификована као равноправан ентитет, док би 9. јануар остао историјска успомена, а не величанствени празник који грађани с љубављу прослављају широм Републике Српске.

- У тридесет година дугој историји Републике Српске имамо много великих и важних датума и сваки од њих данас обиљежавамо у миру и слободи заслугом најбољих синова Републике Српске, који су се окупили прије тачно 30 година. Свим борцима Војске Републике Српске, припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука, као и грађанима честитам Дан Војске Републике Српске, уз жељу да заједно чувамо традицију наше славне војске, као и Републику Српску коју је она одбранила. Живјела Република Српска! - поручила је предсједница Републике Српске.