latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:41 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО: Повећање броја захтјева за инвалидску пензију

Број поднесених захтјева за оцјену радне способности у вези са рјешавањем захтјева за остваривање права на инвалидску пензију нагло се повећао марту и априлу ове године, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.
Фонд ПИО Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике СрпскеФото: РТРС

У прилог томе показују чињенице да је у Фонд ПИО у прва два мјесеца ове године стигло 46 или 7,25 одсто захтјева више, а у марту и априлу 1.174 или 39,44 одсто више у односу на исти период прошле године.

- Ситуација у мају је још драстичнија. Тако је у првих 10 дана овог мјесеца запримљено 170 или 62,94 одсто више него у истом периоду прошле године. У периоду од 01. јануара -10. маја запримљено је укупно 1.976 захтјева за остваривање права на инвалидску пензију, што је за 616 захтјева или 31,17 одсто више него у истом раздобљу 2021. године - истичу Из Фонда ПИО.

Из Фонда ПИО поручују да то представља својеврстан преседан, али и тешкоћу у раду Фонда као надлежног органу за рјешавање захтјева за инвалидску пензију, који се доводе у везу са Правилником о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад који је ступио на снагу почетком марта 2022. године.

- Новим Правилником знатно оштрије него до сада, посебно одредбама члана 13. је прописано да је "првостепена комисија за оцјену привремене неспособности за рад дужна да предложи овлашћеном доктору породичне медицине да осигураника прије истека шест мјесеци непрекидне привремене неспособности за рад, осим у случају да је узрок привремене неспособности за рад медицинско стање повезано са трудноћом, упути да са потребном медицинском документацијом поднесе захтјев надлежној установи за пензијс-ко и инвалидско осигурање ради оцјене радне способности - наводе из Фонда ПИО.

Из Фонда ПИО објашњавају да то практично значи и подношење захтјева за остваривање права на инвалидску пензију, након чега слиједи оцјена радне способности од стране органа вјешташења Фонда ПИО.

Тако се норма из наведеног Правилника, као правног прописа, добрим дијелом претворила у формалност, по којој се за свако боловање прије истека шест мјесеци захтијева и оцјена радне способности, наводи се у саопштењу.

- То није одраз реалног стања у коме се захтјев за оцјену радне способности подноси само у стању када код осигураника постоје јасне индикације о постојању инвалидности - губитку радне способности, а не да сваки осигураник који је на боловању прије истека шест мјесеци боловања аутоматски бива упућен Фонду ПИО за оцјену радне пособности, што не одговара стварности и чињеничном стању - наглашавају из Фонда ПИО.

Да се то претворило у формализам, из Фонда ПИО истичу да ће "поткријепити чињеницама да је првостепена комисија за оцјену привремене неспособности за рад преко породичних љекара немали број осигураника упутила на оцјену радне способности којима је већ раније заказан хируршки захват, снимање магнетном резонанцом, хемиотерапија, рехабилитација након хируршког захвата и слично".

- Јасно је да се овдје поставља питање сврсисходности и оправданости оцјене радне способности прије извршеног хируршког захвата, постоперативног тока, рехабилитације, снимања која у воема заначајној мјери утичу на доношење налаза, оцјене и мишљења о радној способности. Поред тога што од Фонда изискује значајна плаћања првостепеној комисији за оцјену привремене неспособности за рад, овакав формализам значајно је угрозило потпуну ажурност и експедитивност у оцјени радне способости у року 30 дана од дана пријема захтјева, што у наредном периоду са расположивим бројем љекара вјештака, једноставно тешко да ће моћи бити остварено - истичу из Фонда ПИО.

Фонд ПИО је предузео све мјере да осигураници не би ни криви ни дужни беспотребно трпили и учиниће све да у законом остављеном року изврше оцјену радне способности и тако се не изложи и додатним немалим трошковима рефундације боловања.

Према званичним подацима велики број осигураника користи боловање, те је тако у 2021. години по том основу са посла одсуствовало просјечно 22.718 осигураника, наводи се у саопштењу. Почетком ове године тај број се попео на 27.297 осигураника просјечно на мјесечном нивоу.

Из Фонда ПИО позивају надлежне органе првостепене комисије за оцјену привремене неспособности за рад и љекаре породичне медицине да строго примјењују Уредбу о медицинском вјештачењу чија примјена има примат у односу на било који правилник.

- У том случају сигурно неће доћи до овакве нежељене ситуације каква је тренутно - поручују из Фонда ПИО.