latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:45 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Крајшумовић: Војска Републике Српске заштитила српски народ и очувала Српску"

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милорад Крајшумовић нагласио је да је Војска Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату заштитила српски народ и очувала Српску.
Милорад Крајшумовић - Фото: РТРС
Милорад КрајшумовићФото: РТРС

- Војска Републике Српске настала је из народа, а часно се борило више од 200.000 њених припадника - навео је Крајшумовић, на централној свечаности у бањалучкој касарни Козара поводом обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске.

Он је нагласио да не смију бити заборављени они који су животе дали за стварање Републике Српске.

- Републику Српску заслужује овај народ, а створила је славна војска. У тешким и судбоносним тренуцима Војска Републике Српске извојевала је слободу и одбранила огњишта - истакао је Крајшумовић.

Он је напоменуо да је слобода скупо плаћена и да зато мир мора бити сачуван.

Крајшумовић ја напоменуо да Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага доприноси очувању мира, али и помаже народу у кризним ситуацијама.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић истакао је данас у Бањалуци да не смије бити заборављено више од 23.000 погинулих бораца који су животе дали за стварање Републике Српске и да се зато мора његовати сјећање на Војску Републике Српске.

- Судбоносна је одлука била о стварању Републике Српске, али и Војске Републике Српске. Њени припадници свакодневно су храбро улазили у одлучне битке и часно дјеловали у Одбрамбено-отаџбинском рату - рекао је Околић.

Он је оцијенио да је стварање Републике Српске и Војске Републике Српске било нужно у процесу распада бивше Југославије.

- Војска Републике Српске успјела је да одбрани народ, вјековна огњишта и сачува Српску. Сада у миру морамо његовати наше тековине, али и бити посвећени стабилности на овим просторима - нагласио је Околић.

Он је рекао да стабилности у БиХ доприноси и Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ.