latinica  ћирилица
12/05/2022 |  13:02 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Додик: Војска Републике Српске је народна и одбрамбена (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да је Војску Републике Српске створио српски народ и да је зато народна и одбрамбена.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Један од важнијих датума у нашој историји јесте 12. мај, дан када је формирана Војска Републике Српске. Зато не смијемо заборавити све који су животе уткали у стварање Републике Српске - рекао је Додик, наводећи да је и 9. јануар, уз 12. мај најзначајнији датум у историји Републике Српске.

Он је на централној свечаности у бањалучкој касарни "Козара", поводом обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске, нагласио да је ратни пут Војске Републике Српске, односно свих њених војника, подофицира и официра био частан.

- Војска Републике Српске несумњиво је у темељима Републике Српске, резултат њеног дјеловања јесте одбрана живота, вјековних огњишта и материјалних средстава - навео је Додик.

Додик је истакао да је под вођством Војске Републике Српске одбрањена држава Република Српска која је формирана 9. јануара.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату.