latinica  ћирилица
12/05/2022 |  13:11 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Пале: Положени вијенци у знак сјећања на борце са Јасика

Код спомен-обиљежја на Јасику на Требевићу, подигнутом у знак сјећања на 32 погинула борца Војске Републике Српске, данас је служен парастос и положени су вијенци.
Пале: Положени вијенци у знак сјећања на борце са Јасика - Фото: СРНА
Пале: Положени вијенци у знак сјећања на борце са ЈасикаФото: СРНА

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се давањем помена на овоме светом мјесту палим борцима из овога краја за ослобођење и стварање Републике Српске сваке године његује култура сјећања, коју треба преносити и на млађа поколења.

Према његовим ријечима, обавеза општине Пале и града Источно Сарајево, јесте да учини додатни искорак и нађе начин да збрине све породице и дјецу палих бораца, ријеши њихове стамбене проблеме и све оно што треба популацији која је дала највише за стварање Републике Српске.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је да су борци оставили најсветије што су имали, своје животе, за темеље Републике Српске, што се не смије заборавит, ни у Борачкој организацији нити у народу.

Она је истакла да је важно да се будућим покољењима пренесе сјећање на животе људи који су стварали Републику, јер они који своју историју не памте дужни су да је понављају.

Испред породице Пандуревић, Зорица Фуртула рекла је да је њен старији брат Страјко Пандуревић настрадао 1992. године и евидентиран као прва жртва рата.

Она је додала да, без обзира на вријеме и године, бол остаје иста и немогућност прихватања свега што се десило, али јој је драго да бар на неки начин, с обзиром на ситуацију, борци нису заборављени и што се спомињу у поменима.

Предсједник Скупшине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је служен помен за 32 погинула борца припадника Војске Републике Српске из Мјесне заједнице Јасик.

- Прије 30 година формирана је Војска Републике Српске као одговор на отцјепљење Словеније и Хрватске и покушај отцјепљења БиХ, унитаризације и наметања прегласавањем српског народа. Војска Српске имала је основни задатак да штити српски народ у БиХ и територију на којој тај народ живи - поручио је Короман и подсјетио да су српски борци живјели у мјесту Јасик и прије рата и бранили своја огњишта.

Парастосу и полагању вијенаца присуствовали су породице погинулих бораца, саборци, представници општине Пале и града Источно Сарајево.