latinica  ћирилица
12/05/2022 |  13:28 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Додик: Одржавање и обраћање Џаферовића и Шмита у СБ - антисрпска сједница (ВИДЕО)

Одржавање и обраћање бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Кристијана Шмита у Савјету безбједности била је антисрпска сједница.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да то показује и чињеница да нису дозволили да се обрати неко ко је хијерархијски био више рангиран од члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, и да се погрешно тумачи да је Џаферовић више рангиран од предсједавајућег Савјета министра Зорана Тегелтије.

- Он то јесте ако то чини у име Предсједништва БиХ и ако постоји одлука Предсједништва да се то деси. С обзиром на то да Предсједништво није одлучило о томе, сам члан Предсједништва није изнад предсједавајућег Савјета министара - поручио је Додик.

Додик је нагласио да на јучерашњој сједници Савјета безбједности поновљено оно што се види претходних деценија, а то је да постоји само један кривац и да је он само на српској страни.

- Ту није само злоупотреба Џаферовића већ и оних који су то допустили, а није учињено да се очува било каква координација у оквиру институција БиХ - навео је Додик.

Навео је да сила и ароганција која се види у СБ показује да су неки на страни како каже, муслимана.

Додик је поручио да "ми морамо да признамо да су данас неке од важних западних земаља искључиво на страни муслиманске концепције о стварању унитарне земље".

- СДА једини у свом програму има антидејтоснка обиљежја, да се укину ентитети и да се гради грађанска држава. То није дејтонска структура и као таква не може да прође. Та структура не може да прође без обзира на покушаје да легализују Кристијана Шмита. Без обзира што се он тамо појавио, он и даље није високи представник већ само бивши њемачки дипломата - нагласио је Додик.

Додик каже да је Шмит изнио много неистина, те да је говорница у СБ УН јуче злоупотријебљена.

Коментаришући Шмитову изјаву да постоји опасност да Српска формира војску, Додик је рекао да и Шмит зна да је то сасвим легитиман посао.

- Уставом БиХ и Анексом 1 Дејтонског споразума предвиђена је формација која се зове Војска Републике Српске. Предвиђено је и речено да Оружане снаге једног ентитета не смију да пређу на простор другог ентитета. То пише у Анексу који су потписале и гарантују САД, Велика Британија, Француска, Њемачка, Русија и друге земље - изјавио је Додик.

Додик тврди да без обзира на то, ако Српска помене да иде у овај процес онда кажу да је то изазивање рата.

- Каквог рата? То је борба за Устав - нагласио је Додик.