latinica  ћирилица
12/05/2022 |  17:36 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Додик: Сједница Савјета безбједности о БиХ била антисрпска (ВИДЕО)

Протекла сједница Савјета безбједности УН није донијела ништа ново до испрано понављање фраза да су Срби и Република Српска криви за све, рекао је данас српски члан Предсједништва Милорад Додик.
Зграда УН-а у Њујорку (Фото: EPA/MATT CAMPBELL, илустрација) -
Зграда УН-а у Њујорку (Фото: EPA/MATT CAMPBELL, илустрација)

Каже, погрешно се тумачи да је Шефик Џаферовић по хијерахији имао предност да се обрати на сједници у односу на предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију, истичући да је Џаферовић говорио у своје име , а не Предсједништва БиХ. Додао је да је и поред тога што се обратио Савјету безбејдности, Кристијан Шмит за Републику Српску бивши њемачки дипломата.

Крхки су темељи државе која се гради кршењем међународног права и институционалним насиљем над два од три конститутивна народа. Хорски напади Крстијана Шмита и Шефика Џаферовића у Уједињеним нацијама, на Републику Српску заправо су додатно ослабили БиХ у коју се обојица куну као и њихови ментори у Савјету безбједности.

- То је била сесија антисрпског става, сесија на којој се понављало нешто што видимо претходних деценија а то је само да постоји један кривац а то смо ми. Потпуна злоупотреба говорнице у УН не само од Џаферовића већ и оних који су то допустили - нагласио је Додик.

Незамисливо је у иоле уређеном друштву да амбасадор не поступи по налогу претпостављеног. Управо је то урадио бх представник у УН Свен Алкалај одбивши да Савјету безбједности прослиједи ноту предсједавјућег Савјета министара којем није дозвољено да се обрати. Али јесте Шефику Џаферовићу, који је то урадио без усаглашеног става колективног шефа државе. Жалосно је да САД и европске државе не виде или не желе да виде еклататне примјере рушења државе коју тако снажно заговарају.

- Ми морамо да признамо да су данас неке од важних западних земаља искључиво на страни муслимана у стварању унитарне државе мада једино СДА у свом програму има антидејтонски обиљежја а то је да се укину ентитети и да се гради грађанска држава - додао је Додик.

Ненад Нешић, посланик ДНС-а у Представничком дому ПС БиХ, наглашава да бошњачка политичка елита прије свега СДА све чине да униште оно у шта се куну а то је БиХ и да покажу да је БиХ немогућа држава.

- Јасно је да се Џаферовић обратио се у СБ УН без консензуса Предсједништва. Очигледно да се овдје проводи бошњачка политика - поручио је Нешић.

На бошњачку политику доминације као кључ проблема у БиХ и гажење основног права хрватског народа да бирају легитимне представнике указала је хрватска дипломатија и у Савјету безбједности.

- Како би поштено могли да партиципирају, ургентно су потребне измјене Изборног закона и ограничене уставне измјене. Потребно је имплементирати принцип и легитимног представљања конститутивних народа - каже Хрвоје Чустић, замјеник сталног представника Хрватске при УН-у.

ХНС је извјештај Кристијана Шмита оцијенио као манипулацију. Јер је потпуно игнорисао унитаристичку политику бошњачких странака којом разарају мултинационални карактер БиХ. Обраћање Шефика Џаферовића назвали су страначким а не државним. И осудили што је Хрватску де факто навео као непријатеља. У духу ширења пријатељских односа у региону Џаферовић није заборавио да нападне и Србију.

- Нарочито смо забринути због убрзаног наоружавања Србије која је укључивањем ентитета Републике Српске у своју Националну стратегију одбране показала забрињавајуће непоштивање територијалног интегритета и суверенитета БиХ - поручио је Џаферовић.

Немања Стевановић, стални представник Србије при УН-у, истакао је да Србија користи ову прилику да још једном потврди опредјељење за поштивање територијалног интегритета БиХ као и теиројални интегритета Републике Српске у оквиру БиХ.

- Српска политика према сусједима је јасна, нема мијешања у унутрашње послове, народи у БиХ треба сами, слободно без иностраних притиска да одлуче о свој будућности - истакао је Стевановић.

Обраћање Кристијана Шмита на сједнци СБ УН је Пирова побједа САД и њених савезника над Русијом. Јер већ на јесен пред истим тијелом одлучиваће се о судбини ЕУФОР-а. Тада би Русија могла да блокира продужење мандата Мисији Алтеа коју политичко Сарајево и дио међународне заједнице види као кључ опстанка БиХ.