latinica  ћирилица
12/05/2022 |  17:58 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Сусрет у Бриселу значајан - представљени ставови Српске (ВИДЕО)

На састанку са лидерима Западног Балкана и високим представником Европске уније за спољне послове Жозепом Борељом, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик пренио је став да се Српска снажно залаже за поштовање Устава, али да ће се тешко одржати територијални интегритет и суверенитет БиХ уколико други игноришу чињенице и руше Дејтонски споразум.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Разговарано је о украјинској кризи, као и потенцијалном проширењу Европске уније чему се нада Србија која је највише одмакла на том путу.

Сусрет у Бриселу био је прилика да се у сједишту Европске уније чују ставови Републике Српске. Ова чињеница је значајна, јер су поједини представници бриселске администрације управо Српску и њене званичнике означиле као реметилачки фактор.

Због тога српски члан Предсједништва оцјењује успјешним састанак. Додик је ипак забринут због чињенице да Брисел инсистира на територијалном интегритету и суверенитету БиХ, док истовремено игнорише кршење Устава.

- Ми инсистирамо на Уставу и још један апсурд у БиХ јесте што смо ми проглашени да рушимо територијални интегритет и суверенитет. Не рушимо, ми хоћемо Устав. Веома је тешко данас бити уставобранилац у БиХ јер они који желе другу БиХ, обећану муслиманима, су данас јаки и повријеђени и сада, због овог сукоба у Украјини, сматрају да је дошло вријеме да се све то ријеши на начин како они хоће - рекао је Додик.

Неформални састанак у Бриселу био је прилика да се разговара о економији, регионалној безбједности, али и о будућности земаља западног Балкана, с акцентом на украјинску кризу и изазове које са собом носи. Лидери земаља западног Балкана потврдили су опредијељеност у процесу европских интеграција али и јачању регионалне сарадње.

- Желим да разговарам са нашим најближим партнерима, шест балканских лидера који представљају наше најближе партнере, не само са географске тачке гледишта. Разговарам са њима као будућим чланицама ЕУ, како заједно можемо да одговоримо на посљедице овог рата - рекао је високи представник Европске уније за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ.

За Србију, Европска унија је стратешки циљ, али Београд на европском путу неће одступати од својих националних интересе - кључна је порука Александра Вучића из Брисела. Пред Србијом су, понавља, велики изазови.

- Ми немамо гдје друго да идемо, осим ка ЕУ.  Што се ЕУ тиче то морате да питате њих. Ја очекујем да много тога буде разјашњено до средине јуна и великог самита 23. јуна о Западног Балкану где француски предсједник Макрон преузима велику одговорност на себе - истакао је Вучић.

Неформална вечера у Бриселу одмах је постала трн у оку федералних кругова, који истовремено не виде ништа лоше у појављивању Кристијана Шмита и Шефика Џаферовића на сједници Савјета безбједности који су представљајући личне статове настојали оцрнити Републику Српску. Занемарује се чињеница да је Џаферовић самоиницијативно отишао на Ист Ривер, а Шмит потпомогнут Британцима и Американцима презентовао извјештај, који је по оцјени српских званичника, креиран по вољи и у служби Бошњака.